Sve uz tehnički pregled
710

Vozači u BiH konačno će biti oslobođeni dugih procedura registracije vozila

Dž. Lutvić
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Vozači u Bosni i Hercegovini uskoro će konačno biti oslobođeni složenih administrativnih barijera prilikom registracije vozila s obzirom na to da Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine priprema novi pravilnik o registracijama koji je sada u formi nacrta.

Kako saznajemo, cilj nadležnog državnog ministarstva jeste osloboditi vozače dugotrajnih procedura koje su neprihvatljive u 2019. godini. Plaćati 13 uplatnica i odlaziti na nekoliko adresa radi produženja registracije vozila (što radi osiguravajuća kuća ili sam vlasnik vozila) možda se moglo tolerisati prije deset ili dvadeset godina, ali ne i danas, ističu iz ministarstva.

Pojednostavljene procedure za registraciju podrazumijevale bi popunjavanje samo jednog obrasca prilikom prve registracije vozila. Pokretanje postupka registracije potom bi vršio nadležni organ na osnovu zaprimljenog zahtjeva vlasnika vozila ili zakonskog zastupnika.

Vozači bi uz popunjeni obrazac trebali priložiti i druge dokumente poput dokaza o vlasništvu nad vozilom, dokaza o identitetu vlasnika vozila, dokaza o postupku homologacije, polise osiguranja...

Međutim, velike i korisne promjene uslijedile bi za vozače koji produžavaju registraciju.

"Želimo omogućiti građaninu koji dođe na tehnički pregled vozila, ukoliko nije mijenjao vlasništvo nad vozilom, i ako je vozilo tehnički ispravno, da može proceduru produženja registracije završiti na tehničkom pregledu. Cilj je da se maknemo od administrativnih procedura. Stoga tražimo da ministarstva unutrašnjih poslova ovlaste stanice za tehnički pregled da rade za njih produženja registracije. MUP-ovi ne vide vozila ni prilikom prve registracije, kao ni kod produženja. Naprimjer, u Hrvatskoj stanice za tehnički pregled rade i prvu registraciju, kao i svako naredno produženje. U Srbiji se registracija produžava u stanicama za tehnički pregled već godinama. Uzeli smo upravo ono najbolje iz okruženja i stavili to u naš pravilnik. Vozači nemaju nijednog razloga da odlaze u MUP prilikom registracije vozila, niti da plaćaju bilo kome da za njih posreduje u toj proceduri. Stanice tehničkog pregleda treba da im nalijepe novu stiker naljepnicu te da ih upišu u bazu da su i dalje registrovani", pojasnili su nam iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

U tom smislu, MUP-ovi bi morali osmisliti sistem plaćanja koji će vozače osloboditi mnoštva različitih uplatnica. Kako kažu iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH, na taj način građani bi mogli registrovati vozila za 20-25 minuta.

U nacrtu novog pravilnika navodi se: "Organ nadležan za registraciju može rješenjem ovlastiti pravnu osobu ovlaštenu za vršenje tehničkog pregleda vozila da izdaje stiker naljepnice za vozila koja su upisana u bazu podataka o registrovanim vozilima. Za izdavanje stiker naljepnice može se ovlastiti pravna osoba ovlaštena za vršenje tehničkog pregleda vozila".

Novim pravilnikom bilo bi uređeno i da bivši vlasnici vozila mogu u svom osiguravajućem društvu vratiti novac od preostale polise osiguranja. Također, vozila kojima osiguranja isplate štetu nakon učešća u saobraćanoj nesreći morat će odlaziti na tehnički pregled kako bi se utvrdilo mogu li učestvovati u saobraćaju nakon popravka.

Iz Ministarstva komunikacija i prometa govore nam da bi se umjesto potvrde o vlasništvu i registraciji, koju danas imamo u papirnatom obliku, izdavale pametne kartice.

"Potvrda o registraciji i vlasništvu plave je boje pravougaonog oblika. Izrađuje se u formi inteligentne kartice dizajnirane u formatu ID-1, višeslojnom tehnologijom od polikarbonatnog materijala s ugrađenim čipom u skladu sa standardima za identifikacione kartice s integriranim kolom, sa zaštitnim elementima na obrascu: mikroštampa, OVI, guilloche linije, iris štampa, UV štampa, UV niti, kinegram i MLI (Multiple laser image) zona. U čip Potvrde o registraciji i vlasništvu podaci se unose na način koji omogućava čitanje podataka čitačima identifikacionih kartica kao što su čitači tahografskih kartica", navodi se u Nacrtu pravilnika o registraciji vozila.

Ovaj nacrt dostavljen je na mišljenje svim nadležnim organima za registrovanje vozila u BiH. Nakon što se prikupe sva mišljenja uslijedit će formiranje prijedloga pravilnika o registraciji vozila, a nakon toga i njegovo usvajanje.