Prolazak autoputem bez stajanja
2

Vozači će cestarinu plaćati na osnovu pređenih kilometara

Piše: Nedim Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Predstavnici Javnog preduzeća Autoceste Federacije BiH danas su u Jošanici predstavili novi, zatvoreni sistem naplate najnaprednijeg i tehnički najsofisticiranijeg sistema u regiji.

Kako su na konferenciji za medije kazali predstavnici ovog preduzeća, sistem omogućava korisnicima da cestarinu plaćaju po osnovu pređenih kilometara.

"Ovaj, elektronski sistem naplate je znatno bolji od onog koji smo imali do sada. Po novom sistemu, koji će zvanično početi funkcionisati od četvrtka, korisnicima će biti omogućena dva sistema naplate. Manuelni servis korisniku autoceste na ulazu automatski izdaje magnetnu karticu na osnovu koje se na izlasku obračunava pređena kilometraža, odnosno iznos cestarine. Drugi servis je tzv ACC servis, koji omogućava korisnicima da uz pomoć malog elektronskog uređaja, bez zaustavljanja, cestarina bude automatski obračunata i naplaćena prema pređenim kilometrima", kazano je na konferenciji za medije.

Korisnici ACC TAG-a, će kroz naplatne kućice moći prolaziti brzinom do 40 kilometara na sat, a u konačnici bi sistem trebao rezultirati bržim, jednostavnijim, sigurnijim i kvalitetnijim korištenjem autoceste.

"Sistem je opremljen savremenim podsistemima kategorizacije i klasifikacije vozila pa je eventualno neovlašteno korištenje autoceste sistemski onemogućeno. Uređaj se može kupiti na naplatnim mjestima u Jošanici i u Kaknju. Osim toga, prvi put u BiH cestarina se može platiti i bankovnim karticama", istakli su iz JP Autoceste FBiH.

Možda najinteresantnija stvar u vezi sa uvođenjem novog sistema naplate jeste da će korisnici, sa ACC TAG uređajem i potpisivanjem ugovora o interoperativnosti između autocesta Hrvatske i Srbije, moći bez kupovanja posebnih TAG-ova i zaustavljanja prolaziti i putevima ovih dviju zemalja.