Sarajevo
1.1k

Volonteri očistili spomenik Bijela tabija, prikupili 200 vreća smeća

Piše: Dž. Č.
Akcija čišćenja Bijele tabije (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Akcija čišćenja Bijele tabije (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Oko 70 volontera projekta "Let's Do It" te članova Kluba spasavalaca 2000 i DVD "Vratnik" jutros su očistili kulturno-historijski spomenik Bijela tabija u Sarajevu.

Akciju čišćenja organizirali su u saradnji sa Općinom Stari Grad Sarajevo, preduzećima "Rad" i "Park", DVD "Vratnik" i Sarajevskim kiseljakom.

Koordinator ekološkog projekta "Let's Do It" Junuz Elkaz za Klix.ba je kazao da iza njih nije ostalo nikakvog smeća na ovom spomeniku.

"Prikupili smo više od 200 vreća smeća. Mnogo su nam pomogli vatrogasci DVD Vratnik i pripadnici Kluba spasavalaca 2000. Oni su se konopcima i drugom opremom spuštali do nedostupnih dijelova oko Bijele tabije. Iako smo sve očistili, ako se sistemski ne riješi odlaganje otpada na Bijeloj tabiji, ponovo ćemo imati situaciju kakvu smo mi jutros zatekli", kazao nam je Elkaz.

Ova akcija predstavlja svojevrsnu pilot akciju za veliku akciju čišćenja "Let's Do It - očistimo zemlju za 1 dan", koja se provodi u cijeloj Bosni i Hercegovini 22. aprila, na Dan planete Zemlje.