|

Vojske BiH i SAD-a će 2020. godine imati 129 zajedničkih aktivnosti

Vojske BiH i SAD-a će 2020. godine imati 129 zajedničkih aktivnosti
39
I. P.
31.10.2019. u 13:30
32
komentara
39

dijeljenja
Vojske BiH i SAD-a će 2020. godine imati 129 zajedničkih aktivnosti
Pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović i obrambeni poslanik Sjedinjenih Američkih Država u BiH brigadir Michael Tarquinto, potpisali su 31. oktobra 2019. godine Plan bilateralne vojne saradnje između Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva obrane Sjedinjenih Američkih Država za 2020. godinu.
Planom je obuhvaćeno 129 zajedničkih aktivnosti u zemlji i inozemstvu, kojima bi se dodatno pojačale sposobnosti i kapaciteti Oružanih snaga BiH te dalje povećao stupanj interoperabilnosti i kompatibilnosti OS BiH sa snagama partnerskih zemalja.

U prigodi potpisivanja Plana, pomoćnik ministra Šajinović posebno je istaknuo da su Sjedinjene Američke Države strateški partner broj jedan za Bosnu i Hercegovinu.

Napomenuo je da u toj suradnji dvije zemlje zajedno rade na čuvanju stabilnosti u zemlji i svijetu, kako kroz vojne projekte u BiH, tako i učestvovanjem u regionalnim inicijativama i međunarodnim misijama potpore miru. On je posebno naglasio veliku pomoć koju u toj suradnji pružaju Ured za obrambenu suradnju (ODC) američkog veleposlanstva u BiH kao i Nacionalna garda američke savezne države Maryland, te se zahvalio vladi SAD na kontinuiranoj potpori Bosni i Hercegovini u euroatlantskim integracijama.

Brigadir Tarquinto se zahvalio Ministarstvu obrane i Oružanih snaga BiH na svoj predanosti koju iskazuju u daljem razvoju međusobne vojne suradnje. Konstatirao je da je Plan bilateralne vojne suradnje za 2020. godinu temeljen na uspješnim projektima iz ove i prethodnih godina.

Ceremoniji potpisivanja Plana bilateralne vojne suradnje između BiH i SAD-a prisustvovali su i predstavnici sektora i organizacijskih cjelina MO BiH i Zajedničkog štaba OS BiH, koji su surađivali u pripremi ovog dokumenta.

U pratnji obrambenog izaslanika SAD-a u BiH brigadira Tarquinta, ceremoniji potpisivanja prisustvovao je i satnik Fiodor Strikovski ispred Ureda za odbrambenu suradnju (ODC) američke ambasade u BiH, sa suradnicima. ODC kontinuirano pruža značajnu potporu u vojnoj opremi, uslugama i finansijskim sredstvima Oružanim snagama BiH.
Prijavi grešku


Komentari (32)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...