Apel Općine Centar
8

Vojno zemljište odgodilo početak izmještanja ceste na Šipu i gradnju kružnih tokova

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Općina Centar Sarajevo ima novac, ali zasad ne može "izmjestiti" Alipašinu ulicu i graditi kružni tok koji će biti ključan za I transverzalu, jer se novim planom pojavio problem vlasništva zemlje koja je vojna imovina. Bez rješenja pitanja imovine ne može se okončati nijedan saobraćajni problem u tom dijelu grada, uključujući i najgori semafor u gradu.

"Općina je finansirala projekt izmještanja dijela saobraćajnice s rješenjem kružnog toka, a dokumentaciju je radilo JP Ceste Federacije BiH. Nakon geoloških istraživanja Ceste FBiH su donijele urbanističku izmjenu. Iako sama trasa ostaje ista, želimo da Ceste FBiH što prije podnesu zahtjev za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa zbog vojne imovine od 2.600 kvadrata", rekao je Mustafa Resić, savjetnik za razvoj i investicije načelnika Općine Centar Nedžada Ajnadžića.

Kako tvrdi, razgovarano je i s ministrom komunikacija i prometa BiH Ismirom Juskom.

"On je iskazao razumijevanje za rješavanje ovog pitanja shvatajući ga kao državni interes, interes građana, interes ekologije, rasterećenja saobraćaja... Mi očekujemo pozitivan rezultat i apelujemo da Ceste FBiH ubrzaju proces", rekao je Resić.

Pored spomenutog kružnog toka, dio rješenja koji je sada pauzirano podrazumijeva još jedan manji kružni tok na sadašnjoj lokaciji problematičnog semafora.

"Sjeverni prilaz gradu jedan je od najvećih problema saobraćaja u Kantonu Sarajevo. Ovdje se stvaraju gužve sve do Vogošće pa se iz centra Sarajeva zna voziti i po dva sata kada su špice. Iz naselja se izlazi i po pola sata. Postavljanjem semafora stvorili su se problemi, a kad oni ne rade, gužvi nema. Kružnim tokom bi se problem u potpunosti riješio", kazao je stanovnik Šipa Sead Đozo.