BiH
31

Vojnik VRS se tereti da je dva puta silovao trudnu ženu, oštećena traži novčanu odštetu

Klix.ba
Tužilaštvo BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tužilaštvo BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ulaganjem imovinskopravnog zahtjeva oštećene S-1 i njenim dodatnim saslušanjem završen je dokazni postupak protiv Krste Dostića, optuženog za zločin protiv čovječnosti počinjen u Foči 1992. godine.

Harisa Bačvić, punomoćnica oštećene, zatražila je od Suda BiH da optuženi Krsto Dostić, na ime nematerijalne štete, svjedokinji S-1 isplati 66.000 maraka.

“Ovaj prijedlog je nužan, te u interesu pravde i pravičnosti, a na osnovu nalaza i mišljenja neuropsihijatra Abdulaha Kučukalića, koji je vještačio oštećenu. Prema njegovom mišljenju, S-1 je pretpjela stresno traumatsko iskustvo, što je dovelo do dugotrajne promjene ličnosti”, navela je Bačvić.

Odbrana se usprotivila ovom prijedlogu. Branilac Milenko Vojo Radović je kazao da se imovinskopravni zahtjev ne može zasnivati samo na mišljenju neuropsihijatra. Dodao je da je iznos previsok, te da nije u skladu s dosadašnjom praksom Suda BiH.

Sudsko vijeće odlučilo je da oštećenu ponovo pozove kao svjedoka. Odgovarajući na pitanja Vijeća, S-1 je rekla da ju je Dostić silovao u poodmaklom stadiju trudnoće.

“Silovao me je najmanje dva puta. On je jedina osoba koja se vraćala na mjesto zločina”, izjavila je S-1, dodavši da se porodila u septembru i da je optuženi vidio njen trudnički stomak.

S-1 je kazala da su je i drugi, njoj nepoznati vojnici, silovali.

“Kakva osoba može trudnu ženu silovati”, rekla je kroz plač S-1, zamolivši Sud da je više ne pozivaju na ročišta.

Nakon što je Vijeće proglasilo kraj dokaznog postupka, Tužilaštvo BiH je uložilo izmijenjenu optužnicu protiv Dostića.

Optužnica ga tereti da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), neutvrđenog dana između aprila i augusta 1992. godine došao u kuću S-2 u naselju Ljubovići (općina Foča), u kojoj je bila S-1 s djecom, te joj naredio da izađe s njim, a potom je silovao.

Prema optužnici, on ju je uveo u šupu. Nakon što je kazala da je u drugom stanju, on ju je silovao i zaprijetio da ne smije reći nikome šta se desilo. Tužilaštvo je preciziralo da je optuženi silovao S-1 najmanje dva puta.

Završnu riječ Tužilaštvo BiH će iznijeti 29. augusta.