Djelimično zadovoljni dogovorom
0

Vojnici ostaju ispred Parlamenta BiH, nemaju se gdje vratiti

Piše: J. H.
Foto: A. P./Klix.ba
(Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Zaključak današnjeg sastanka predstavnika otpuštenih pripadnika OSBiH i Vijeća ministara jeste da se prijevremeno penzionisanim vojnicima isplate dosadašnji zaostaci i da se penzije izravnaju sa entiteskim srodnim kategorijama. Senad Hubjer, predstavnik vojnika, kaže kako ispred Parlamenta BiH ostaju do konačnog ispunjenja njihovih zahtjeva.

Kako nam je rekao jedan od predstavnika vojnika, razgovarat će sa advokatskim timom u vezi sa izjednačavanjem penzija.

"Ukoliko tu bude nekih nepovoljnih situacija za nas, mi nećemo pristati na to. Šta znači usklađivanje sa entitetskim nivoima? Ako se tu radi samo o smanjivanju penzija u procentu u kojem je predloženo, onda će to biti prihvatljivo za nas", kažu.

Kako je kazao Senad Hubjer, istovremeno će do usvajanja budžeta biti urađen nacrt izmjena i dopuna izvornog zakona. Formirana je grupa sa ministrom odbrane BiH Muhamedom Ibrahimovićem na čelu, koja će narednih dana učestvovati u izradi izmjena zakona. Hubjer kaže da neće pristati na neko drastično smanjenje penzija.

"To smanjenje ne može biti veće od deset, maksimalno 15 posto", kaže Hubjer te dodaje kako će najvjerovatnije do daljnjeg ostati ispred Parlamenta BiH.

"Mi se nemamo gdje vratiti. Mi nemamo nikakvih sredstava za život, mi smo prepušteni ulici pored ovog Zakona. Ova današnja sjednica nas nikako ne može zadovoljiti. Očekivali smo da će se na sjednici Vijeća ministara naći prijedlog Nacrta budžeta", kaže Hubjer.