Ispit spremnosti
944

Vojnici Oružanih snaga BiH zadovoljili NATO standarde, dobili odličnu ocjenu

S. Š.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Proteklih pet dana na Manjači je provedena vježba "Kombinovani napor 22" Oružanih snaga BiH koja je trebala pokazati spemnost vojnika, a koju je NATO ocijenio "odličnom" ocjenom.
Ministar odbrane BiH Sifet Podžić održao je danas konferenciju za medije na kojoj je saopćio rezultate vježbe koja se u proteklih pet dana odvijala na Manjači, a u kojoj su svoju spremnost pokazali vojnici Bataljonske grupe lake pješadije OS BiH.

Podžić je također pojasnio o kakvom bodovanju je riječ i koje su sve kvalifikacije koje se gledaju.

Naime, kako je objasnio Podžić, postoje četiri nivoa ocjenjivanja, samim time i četiri ocjene: odličan, vrlo dobar, dobar i neuspješan. Ocjenjuje se pet područja: priprema, operacija, podrška, komunikaciono-informacioni sistemi i administracija.

"Bataljonska borbena grupe lake pješadije u tri područja je ocijenjena sa 'odličnim' uspjehom, a u dva područja sa bodovanjem 'vrlo dobar", rekao je Podžić.

U ovoj vježbi, vojnici OS BiH su prošli preko dvije hiljade i 100 zadataka koje su trebali pokazati ispred ocjenjivača iz NATO-a. Podžić je čestitao svim vojnicima, oficirima, podofiricima i generalima koji su učestvovali u ovoj vježbi.

"To je ukupno 890 vojnika, plus dva voda, što je u konačnici 1118 pripadnika OS BiH", rekao je Podžić, još jednom se zahvalio svima koji su učestvovali u ovoj vježbi i pozvao vlasti da u narednom periodu više obrate pažnju na "zlatne momke" kakve imaju Oružane snage BiH.