Uma Sinanović, MOBiH
0

"Vojnici nemaju zakonsko pravo na proteste"

FENA
Nakon što je u medijima procurila informacija o organiziranju mirnih protesta vojnika, pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koji su stariji od 35 godina, a kojima u martu ove godine ističe ugovor, ključni personal održao je sastanak s tim vojnicima i objasnio šta bi to značilo za njih, kazala je za Fenu Uma Sinanović, glasnogovorinica Ministarstva odbrane BiH.

Radi se o 2.750 vojnika.

"Zakonom o profesionalnoj vojnoj službi jasno je definirano da vojnicima nije dozvoljeno nikakvo političko ili sindikalno organiziranje, a samim tim ni organiziranje protesta ili štrajkova", pojasnila je.

Ukoliko bi se to desilo ovi vojnici bili bi automatski otpušteni iz profesionalne vojne službe.

"Ovo što se sada njima dešava je zakonska odredba i ističe im ugovor, ukoliko organiziraju proteste protiv njih bi bila podnesena i krivična prijava, jer bi automatski prekršili Zakon", kazala je Sinanović.

Izrazila je nadu da će vojnici, nakon informativnog razgovora, promijeniti svoju odluku.

Novčane naknade ovoj kategoriji bit će isplaćivane prema entiteskim zakonima o naknadama za nezaposlene osobe.

U Federaciji BiH Zakonom je regulirano da visina naknade iznosi 40 posto od prosjećne neto plate u Federaciji isplaćene u posljednja tri mjeseca, što trenutno iznosi 312 KM.

Vojnici iz svih kasarni širom BiH zatražili su izjednačavanje s oficirima koji mogu otići u penziju, iako u svojim ugovorima nemaju tu odredbu.

Na ovakav čin su se odlučili povodom predstojećeg procesa tranzicije i otpusta vojnog personala, kojima ugovori ne mogu biti produženi uslijed zakonskih ograničenja.

Inače, Zakonom o službi u OSBiH definirana je maksimalna dužina trajanja službe vojnih osoba u Oružanim snagama BiH i to oficira do 30 godina, ali najduže do 55. godine života, podoficira do 30 godina, ali najduže do 50. godine života i vojnika do 15 godina, ali najduže do 35. godine života.