{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otpušteni vojnici protestom tražili izmjenu zakona

F
10.3.2010. u 13:06
0
3
Otpušteni vojnici protestom tražili izmjenu zakona
0
Otpušteni vojnici protestom tražili izmjenu zakona
Protest vojnika (Foto: Fotoservis)
U Sarajevu danas ispred zgrade državnih institucija protestuje grupa vojnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine otpuštenih iz profesionalne službe jer su im nedavno prema važećem zakonu istekli ugovori.
Protestnici očekuju da će im Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, koji zasjeda danas u zgradi pred kojom su oni okupljeni, izmijeniti zakon na način da oni zadrže status zaposlenih u državnim institucijama.

Izjavljuju da se većina njih osjeća sposobnima za rad jer su relativno mladi te da im nije poznato da ijedna armija na svijetu ima kriterije otpuštanja zaposlenika na način koji se prakticira u Bosni i Hercegovini.

Među protestnicima su pripadnici sve tri komponente Oružanih snaga BiH.

Predlagač zakonskih izmjena od kojih oni očekuju rješenje je poslanik u Predstavničkom domu državnog parlamenta Sefer Halilović.

On je novinarima kazao da će nastojati da pripremljeni tekst dobije prioritetnije mjesto od najavljenog u dnevnom redu Predstavničkog doma. Uspio je pa je taj tekst službenog naziva Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH predviđen kao deseta tačka u dnevnom redu današnje sjednice a ne sedamnaesta, kako je ranije bilo najavljeno.

Halilović smatra da otpušteni vojnici ne treba da završe na ulici već da treba dogovoriti mogućnosti za njihovo zbrinjavanje.

Jedan broj može biti zadržan kao građanska lica u službi, drugi mogu biti eventualno unaprijeđeni u čin podoficira a jedan dio se može penzionisati, razmišljanja su koja spominje Halilović.

Protestnici, pak, ističu da su oni među 300 ljudi otpuštenih u prvoj etapi i smatraju da će do kraja godine tu sudbinu doživjeti svi uposlenici rođeni zaključno s 1975. godinom.

Važeći zakon o službi u Oružanim snagama BiH propisuje isticanje ugovora profesionalnim vojnicima nakon navršene 35. godine života i 15 godina staža.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: