|

"Vojna revija" u Domu Oružanih snaga BiH

"Vojna revija" u Domu Oružanih snaga BiH
0
S
Sarajevo-x.com
29.11.2010. u 16:00
37
komentara
0

dijeljenja
1/8 Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
2/8 Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
3/8 Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
4/8 Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
5/8 Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
6/8 Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
7/8 Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
8/8 Izradio Army Shop d.o.o. Sarajevo (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Povodom 1. decembra - Dana Oružanih snaga BiH narednih dana održat će se niz manifestacija, a obilježavanje je već počelo pres-konferencijom i zanimljivom "vojnom revijom" na kojoj su predstavljene nove radne i svečane uniforme u više rodova Oružanih snaga.
Prezentacija uniformi organizirana je poput prave modne revije na kojoj su vojnici-manekeni defilovali modnom pistom predstavljajući ljetne i zimske varijante muških i ženskih uniformi i svečanih uniformi. Osim uniformi pješadije i zračnih snaga, predstavljene su i uniforme članova vojnih orkestara.

U prvim redovima, među brojnim civilnim i vojnim zvaničnicima, bili su i ministar odbrane BiH Selmo Cikotić, a viđena je i direktorica Sarajevo Fashion Weeka Amela Radan. Revija je propraćena i prigodnim koračnicama u izvođenju vojnog orkestra.

Ministar Cikotić je izjavio da su "odbrambene strukture BiH najbolji dio države BiH i predstavljaju svojevrsni uzor svim ostalim strukturama u zemlji".

"OSBiH i MOBiH provode niz aktivnosti na unutrašnjem, ali i međunarodnom planu. Ono čime nismo zadovoljni jeste činjenica da ne koristimo MAP u punom kapacitetu. Očekujem da će, nakon formiranja vlasti, pitanje nepokretne vojne imovine biti riješeno te da ćemo uskoro ući u završni čin pretprijema u NATO", istakao je Cikotić.

U dobrom smjeru ide i planirana tranzicija personala te su u prethodnom periodu otpuštena 1.322 vojnika starija od 35 godina. Do kraja godine bit će otpuštena još 464 vojnika dok će u 2011. biti otpušteno njih 182.

U isto vrijeme vrši se obuka mladih vojnika te je od 2008. do danas u službu primljen 1.701 vojnik.

Načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Miladin Milojčić iznio je i podatke koji se tiču uništavanja viška naoružanja te je istakao da rukovodstvo OSBiH i MO nije zadovoljno napredovanjem u ovoj oblasti.

"Uništili smo oko 1.450 tona ovog naoružanja i municije od ukupno 22,5 hiljada tona. Morat ćemo iznaći načine za ubrzavanje ovog procesa", kazao je Milojčić.
Prijavi grešku


Komentari (37)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...