Vojnici u ulozi manekena
0

"Vojna revija" u Domu Oružanih snaga BiH

Sarajevo-x.com
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Povodom 1. decembra - Dana Oružanih snaga BiH narednih dana održat će se niz manifestacija, a obilježavanje je već počelo pres-konferencijom i zanimljivom "vojnom revijom" na kojoj su predstavljene nove radne i svečane uniforme u više rodova Oružanih snaga.

Prezentacija uniformi organizirana je poput prave modne revije na kojoj su vojnici-manekeni defilovali modnom pistom predstavljajući ljetne i zimske varijante muških i ženskih uniformi i svečanih uniformi. Osim uniformi pješadije i zračnih snaga, predstavljene su i uniforme članova vojnih orkestara.

U prvim redovima, među brojnim civilnim i vojnim zvaničnicima, bili su i ministar odbrane BiH Selmo Cikotić, a viđena je i direktorica Sarajevo Fashion Weeka Amela Radan. Revija je propraćena i prigodnim koračnicama u izvođenju vojnog orkestra.

Ministar Cikotić je izjavio da su "odbrambene strukture BiH najbolji dio države BiH i predstavljaju svojevrsni uzor svim ostalim strukturama u zemlji".

"OSBiH i MOBiH provode niz aktivnosti na unutrašnjem, ali i međunarodnom planu. Ono čime nismo zadovoljni jeste činjenica da ne koristimo MAP u punom kapacitetu. Očekujem da će, nakon formiranja vlasti, pitanje nepokretne vojne imovine biti riješeno te da ćemo uskoro ući u završni čin pretprijema u NATO", istakao je Cikotić.

U dobrom smjeru ide i planirana tranzicija personala te su u prethodnom periodu otpuštena 1.322 vojnika starija od 35 godina. Do kraja godine bit će otpuštena još 464 vojnika dok će u 2011. biti otpušteno njih 182.

U isto vrijeme vrši se obuka mladih vojnika te je od 2008. do danas u službu primljen 1.701 vojnik.

Načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Miladin Milojčić iznio je i podatke koji se tiču uništavanja viška naoružanja te je istakao da rukovodstvo OSBiH i MO nije zadovoljno napredovanjem u ovoj oblasti.

"Uništili smo oko 1.450 tona ovog naoružanja i municije od ukupno 22,5 hiljada tona. Morat ćemo iznaći načine za ubrzavanje ovog procesa", kazao je Milojčić.