BiH
0

U Sarajevu konferencija o obuci Oružanih snaga BiH u 2010. godini

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
U okviru godišnje Konferencije o obuci Oružanih snaga (OS) Bosne i Hercegovine u 2010. godini, koja je održana danas u Sarajevu, sumirani su pozitivni rezultati i nedostaci koje su Oružane snage identificirale u analizi obuke za prethodnu godinu.

Ovo je danas na pres-konferenciji kazao ministar odbrane BiH Selmo Cikotić, dodajući da je iz godine u godinu konferencija o obuci indikator određene vrste progresa, ali i mjesto u okviru kojeg se prepoznaju i identificiraju nedostaci koji primarno bivaju razmatrani u okviru procesa obuke za narednu godinu.

"Bitno je da je potvrđeno da obuka ostaje ključna komponenta misije Oružanih snaga BiH u miru, da će sve institucije i OS i Ministarstvo iz svog domena činiti određene promjene i napredak da bi ona dobijala na značaju, da ćemo morati rješavati mnoga druga pitanja da bismo se rješavali viškova municije, naoružanja, lokacija i nekih drugih perifernih obaveza i obuci davali dodatni značaj“, kazao je ministar Cikotić.

Dodao je da su, isto tako, obuku prepoznali kao najbolji instrument da se razvijaju procesne funkcije vojne organizacije u smislu odgovornosti, discipline, kvalitetne i dobre organizacije, funkcioniranja rukovođenja i komandovanja, ali i mentalnog zdravlja svih pripadnika OS kao i njihovog fizičkog zdravlja.

"U okviru analiza više je pokazatelja o napretku, a sasvim sigurno će OS primarno fokusirati planove i dogradnju programa obuke za 2011. godinu na nedostacima koji su uočeni“, kazao je ministar Cikotić.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovinik Miladin Milojčić je podsjetio da je ovo četvrta konferencija o obuci od osnivanja OSBiH.

Po njegovim riječima, fokus obuke u toku 2010. bio je na obuci trećih pješadijskih bataljona iz sastava pješadijskih brigada kao i na obuci mladih vojnika, četiri generacije, koje su obučili u Centru za osnovnu obuku u Pazariću.

"Treća krupna stvar je obuka pojedinaca i jedinica za pomoć civilnim strukturama u slučaju prirodnih katastrofa“, kazao je generalpukovinik Milojčić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi s istragom o nestanku municije iz skladišta u kasarni u Busovači, ministar Cikotić je kazao da su do sada završili određene istražne radnje te da tamo gdje su prepoznali institucionalnu odgovornost pojedinih osoba, te osobe su suspendirane.

"Istražne radnje se vode i dalje. Bez obzira na to što, na određeni način postoji očekivanje, ili možda i pritisak da se neke mjere preduzmu efikasnije i Oružane snage i Ministarstvo, u tom smislu, moraju respektirati činjenicu da najosjetljivije istražne radnje vode organizacije izvan sistema Oružanih snaga, dakle federalni nadležni MUP i druge organizacije za primjenu zakona“, kazao je ministar Cikotić.

Dodao je da bez konkretnih podataka ni Oružane snage niti Ministarstvo ne mogu preduzeti mjere iz svog domena, „a i u okviru propisa o vojnoj odgovornosti i disciplini unutar OS nismo iscrpili sve svoje mogućnosti“.

"Određene smo mjere preduzeli, ali se aktivnosti u smislu istrage i dalje nastavljaju. Čekamo da i sigurnosne i policijske strukture koje su uključene u istragu dođu do svojih rezultata, onda će se to objediniti i zaokružiti proces“, kazao je ministar Cikotić.

Istakao je da je nestanak municije otkriven kontrolom koju su Oružane snage vršile unutar svojih skladišta te da se kontrole nastavljaju na svim ostalim skladištima.