Pogledajte video
130

Vojin Mijatović kritikovan zbog izjava o Danu RS-u pa poručio da su mu riječi izvučene iz konteksta

Klix.ba
Novi član SDP-a BiH i donedavni zamjenik ministra civilnih poslova BiH Vojin Mijatović je u emisiji "Lice nacije" na OSM televiziji, između ostalog, govorio o obilježavanju Dana RS-a. Mijatović je istakao da će se Dan RS-a slaviti bez obzira na odluke Ustavnog suda BiH što je, smatra, sasvim uredu, a onda su uslijedile burne reakcije javnosti.

"Ova histerija unutar srpskog korpusa oko izvođenja Oružanih snaga BiH je jedno jeftino prikupljanje političkih poena. Ostavite te ljude koji rade u Oružanim snagama BiH, nemojte se kusurati s njima. Ja zaista ne znam zašto to treba Ivaniću i Dodiku u cijeloj ovoj priči. Bitno je da se Dan RS-a proslavi i da u budućnosti Bošnjaci, Srbi i Hrvati sjedu i dogovore se da takve stvari, Dan RS-a i FBiH, postanu sastavni dio svih nas u BiH", rekao je Mijatović.

Na taj način bismo, smatra, na kraju došli do datuma koji bi slavili kao dan BiH.

"Problem je što se ova generacija to nikada neće dogovoriti, jer im to ne odgovara. Zamislite da se sad normalno slavi dan RS-a, o čemu bi oni pričali?", rekao je u odgovoru na posljednje pitanje intervjua.

Njegova izjava naišla je na brojne reakcije i neodobravanja nakon čega je reagirao i sam Mijatović istakavši da su mediji njegovu izjavu "izvukli iz konteksta", a da je za nastalu situaciju kriva SDA jer je 9. januar poklon te stranke i njenog lidera Bakira Izetbegovića Miloradu Dodiku.

"Jasno i javno želim reći opet isto što sam i rekao u emisiji na kojoj sam gostovao, a koja je uzeta kao osnov za ovu brutalnu laž koja se pojavila u medijima. Deveti januar će ljudi u Republici Srpskoj slaviti, bez obzira na odluke Ustavnog suda, i kao što se može vidjeti ništa nisam pogriješio. Sad želim da dodam nešto što nisam rekao u emisiji, a trebao sam. Situacija oko 9. januara je rođendanski poklon Bakira Izetbegovića i pojave zvane SDA, Miloradu Dodiku. I ne samo to, često oni časte jedan drugoga raznim kvazinacionalnim inicijativama i odlukama raznih sudova. Al ne da bi nas štitili, već da bi štitili svoja carstva od stotine miliona, dok narod gladuje", saopćio je Mijatović ističući kako razumije strah nacionalista.