Stambeno zbrinjavanje
1

Vogošća: Von der Leyen i Krišto uručile ključeve novih stanova raseljenim porodicama

M. G.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto danas su svečano uručile ključeve 27 stanova u Vogošći korisnicima Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja.

Korisnici kojima su danas uručeni ključevi izrazili su zahvalnost na rješavanju njihovog stambenog pitanja na šta su neki od njih čekali od kraja rata.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja predstavlja zajedničku inicijativu Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije s ciljem osiguravanja adekvatnih i trajnih stambenih rješenja najugroženijim izbjeglicama i raseljenim osobama nakon sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije u periodu od 1991. do 1995.

Program je zajednički višegodišnji projekt kojim će biti osigurana trajna stambena rješenja za ako 24.000 ugroženih raseljenih porodica (74.000 osoba) u regiji.

Glavni je donator Evropska unija, a ostali su donatori Sjedinjene Američke Države, Njemačka, Norveška, Italija, Švicarska, Danska, Turska, Luksemburg, Španjolska, Cipar, Republika Češka, Mađarska, Rumunjska i Slovačka.

Svečanosti su prsustvovali ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, ministar odbrane BiH Zukan Helez, ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar te predstavnici diplomatskog kora u BiH.

Podsjećamo, iz kabineta ministra Hurtića je saopćeno kako on neće prisustvovati ovom događaju iako je u nadležnosti ovog ministarstva i vođenje projekta.

"Ministar Hurtić svečanom uručenju 27 ključeva za isto toliko porodica ne želi prisustovati iz moralnih razloga te zbog opstruisanja ovog projekta putem kojeg je u BiH do sad izgrađeno 2.778 stambenih jedinica, a čijem otvaranju predsjedavajuća Krišto nikada nije prisustvovala", naveli su.

Zbog toga, ministar Hurtić smatra nedopustivim da vrpe presjeca onaj čija politika godinama ne odobrava izdavanje sredstava iz budžeta za ovaj projekat.

"Ministarstvo već godinama u budžetskom zahtjevu traži sredstva za završetak projekta, a što je i predviđeno međunarodnim sporazumom. Zbog toga gotovo 300 većinom bošnjačkih porodica u Republici Srpskoj nije dobilo krov nad glavom, i pitanje je kada će" saopćeno je iz Ministarstva.