BiH
0

Vogošća: Klizište u Ugorskom još uvijek predstavlja opasnost

FENA
(Foto: FENA)
Iako su nakon majskih poplava, koje su prouzročile brojna klizišta i na području općine Vogošća, protekla skoro dva mjeseca, pojedina klizišta i dalje su prijetnja sigurnosti kako mještana tako i stambenih objekata.

Jedno od klizišta, koje se aktiviralo sredinom maja u vogošćanskom naselju Ugorsko odnijelo je skoro pola glavne prometnice, i dalje predstavlja veliku opasnost za djecu ali i vozače, pogotovo u noćnim satima.

Izuzev prometnih znakova na 40-ak metara prije i poslije klizišta koji upozoravaju na suženje ceste, nema nikakve druge fizičke zaštite niti ograde oko same provalije duboke nekoliko metara, što potvrđuju i fotografije, koje je zabilježio fotoreporter Agencije Fena.

Na klizište upozorava tek jedna cigla na cesti koja "učvršćuje" na više mjesta sastavljanu žutu traku.

Mještani koji žive u neposrednoj blizini i dalje strahuju za svoje stambene i pomoćne objekte, a ne kriju ni razočaranje zašto još nije počela sanacija klizišta.

Također navode da su periodu nakon pojave klizišta na mjesto najvećeg odrona izlazile razne komisije i predstavnici nadležnih općinskih i kantonalnih službi, ali da još nema naznaka o početku sanacije odrona koji još prijeti pojedinim objektima.

Pomoćnik načelnika Općine Vogošća za Civilnu zaštitu Fetah Kadrić izjavio je Feni da je pri kraju izrada projektne dokumentacije za sanaciju klizišta u Ugorskom nakon čega će biti poznato na koji način će se pristupiti sanaciji i koliko će biti potrebno sredstava.

Kadrić je također dodao da je osim postavljanja prometnih znakova za upozorenje vozačima, samo klizište u više navrata bilo propisno obilježavano i ograđivano.