Kanton Sarajevo
25

Vodovod i kanalizacija: Voda u našem sistemu je zdravstveno ispravna

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Voda u sistemu gradskog vodosnabdijevanja koje je u nadležnosti KJKP "Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo je zdravstveno ispravna, saopćeno je iz ovog javnog preduzeća nakon objavljivanja izvještaja Zavoda za javno zdravstvo KS o kvaliteti vode.

"S obzirom na povećan broj poziva građana i upita o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće u gradu Sarajevu, obavještavamo naše cijenjene potrošače, da je voda iz sistema gradskog vodosnabdijevanja koje je u nadležnosti KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo, zdravstveno ispravna. Rezultati mikrobioloških i fizičko-hemijskih analiza, koje se rade svakodnevno (uključujući vikende i praznike) pokazuju, da je voda u gradu Sarajevu zdravstveno isprava i svi analizirani parametri odgovaraju uslovima definisanim Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće (sl. glasnik BiH 40/10)", navodi se u saopćenju ViK-a.

Analize o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće iz gradskog vodovodnog sistema također radi Zavod za javno zdravstvo KS i rezultati analiza ZZJZ KS pokazuju, da uzorci iz gradskog vodovodnog sistema odgovaraju uslovima Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.

Iz ViK-a mole potrošače da, ukoliko imaju eventualne sumnju na kvalitet i zdravstvenu ispravnost vode za piće, kontaktiraju Službu za sanitarnu zaštitu i kontrolu vode na broj telefona 033/440-024, gdje će dobiti sve detaljne informacije o kvalitetu i zdravstvenoj ispravnosti vode za piće u nadležnosti ViK.

Istakli su i da sporne lokacije iz izvještaja Zavoda za javno zdravstvo KS nisu u nadležnosti KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo te samim tim ispravnost vode u sistemu KJKP VIK nije dovedena u pitanje.