Vodovod i kanalizacija KS: Za utvrđivanje cijene vode nadležna je Vlada, mi radimo odgovorno

Klix.ba
5.2.2019. u 16:11
0
17
Vodovod i kanalizacija KS: Za utvrđivanje cijene vode nadležna je Vlada, mi radimo odgovorno
0
Vodovod i kanalizacija KS: Za utvrđivanje cijene vode nadležna je Vlada, mi radimo odgovorno
Nakon informacije koju smo objavili o činjenici da je Uprava sarajevskog preduzeća Vodovod i kanalizacija na posljednjoj sjednici razmatrala nekoliko dokumenata bitnih za poslovanje te utvrdila prijedloge dokumenata, među kojima je izmjena cjenovnika, reagirali su iz te kompanije.
"Želimo vas upoznati da je cjenovnik usluga, koji je tema vašeg teksta, jedan od aktuelnih i veoma značajnih dokumeta, koji su pripremljeni za usvajanje od nadležnih organa upravljanja preduzeća. Direktorica preduzeća je informaciju o pripremljenim dokumentima prezentirala prvenstveno radnicima VIK-a, a i svim drugim zainteresovanim građanima je ista dostupna na Facebook i web stranici preduzeća. Međutim, sadržaj ove informacije je očito pogrešno interpretiran putem medija, a isto tako niste dobili adekvatno objašnjenje od predsjednika stranke Narod i pravda Elmedina Konakovića, kojeg ste kontaktirali o ovom pitanju", ističu iz ViK-a.

Iz tog preduzeća ističu da je jasno da se uopće ne radi o povećanju cijena usluga VIK-a , odnosno cijene vode i odvođenja otpadnih voda, jer je u skladu sa članom 22. stav 5. Zakona o komunalnim djelatnostima ( “Sl. novine Kantona Sarajevo” broj: 14/16) , za utvrđivanje i usvajanje stvarne cijene ovih usluga nadležana Vlada Kantona Sarajevo, a ne ovo preduzeće i njegovi organi upravljanja.

Ta informacija je i objavljena na portalu Klix.ba.

"Sve ovo je , sigurni smo, poznato Elmedinu Konakoviću, predsjedniku stranke Narod i pravda. Međutim, žao nam je što plasiranje ovakvih informacija predstavlja nepotrebno dezinformisanje javnosti i zbog toga želimo još jednom naglasiti da se preduzeće trudi da u svom radu u potpunosti poštuje zakonom definisane procedure i nadležnosti , pa tako i u ovom slučaju. Cjenovnik usluga, o kojem je riječ, pripremljen je za donošenje od strane nadležnog organa upravljanja , a sadrži cijene svih ostalih usluga koje pruža ovo preduzeće. Radi o Cjenovniku usluga koji se donosi u skladu sa članom 33. stav 1. tačka 21. Statuta KJKP” Vodovod I kanalizacija “ d.o.o. Sarajevo, a navedena odredba glasi : 'Nadzorni odbor je nadležan da donosi cjenovnik usluga , osim za vodu i odvođenje otpadnih voda'. Imamo potrebu da se osvrnemo na i sljedeći dio izjave gospodina Konakovića: 'Mislim da to preduzeće u prethodnom periodu nije iscrpilo prije svega sve alate u borbi za naplatu dugovanja najvećih dužnika. Mislim da je Vodovod tu znatno reducirao svoje aktivnosti i da ne radi koliko bi trebao. Prvo što ćemo mi uraditi je da natjeramo ovaj ili drugi menadžment da naplati novac koji se duguje i da se zaustavi krađa vode. U tom slučaju, kada se adekvatno sve bude naplaćivalo, ne vjerujem da će biti potrebe za bilo kakvim poskupljenjem vode'.

"U vezi sa navedenim, želimo istaći da preduzeće u punom kapacitetu, zakonito i odgovorno koristi sve raspoložive modalitete za poboljšanje naplate svojih potraživanja, a prvenstveno na otkrivanju i zaustavljanju krađe vode. Rezultati su veoma vidljivi , a radi se o procesu koji se kontinuirano i bez zastoja provodi u preduzeću, pa nam je žao što se gospodin Konaković nije obratio nadležnim u preduzeću da bi dobio tačne informacije o postignutim rezultatima u svim procesima unutar preduzeća. Međutim, potpuno je jasno da je konstatacija gospodina Konakovića da su reducirane aktivnosti i da se ne radi koliko bi trebalo, na žalost prenesena iz izvora koji je iz ovog preduzeća, a koji ima svoje motive i političku pozadinu. Na kraju, želim naglasiti da se nemam namjeru upuštati u političke igre vezane za smjenu upravljačkih struktura preduzeća, ali mislim da je korektno da se cijeni uloženi rad i zalaganje, kao i postignuta poboljšanja i rezultati , koji su itekako mjerljivi , a koji su iziskivali jako puno uloženog vremena i odricanja i time zaslužuju potpuno uvažavanje, a ne omalovažavanje", zaključuju iz ViK-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (17)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: