{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vodotoci rastu, ali nema plavljenja zaštićenih područja

S
5.5.2014. u 15:42
0
2
Vodotoci rastu, ali nema plavljenja zaštićenih područja
0
Vodotoci rastu, ali nema plavljenja zaštićenih područja
Foto: SRNA
Porast vodotoka Une, Sane, Vrbasa, Ukrine, Bosne i Save očekuje se i narednih dana, ali ne i da budu poplavljena zaštićena područja, izjavio je danas pomoćnik ministra za vodoprivredu Republike Srpske Mihajlo Stevanović.
Stevanović je istakao da se očekuje da zbog veće dotoka pritoka sa teritorije BiH rijeka Sava dostigne nivo redovne odbrane od poplava.

"Na svim ovim vodotocima doći će do izlivanja, ali ne očekujemo da dođe do plavljenja zaštićenih područja. Bujične vode manjih vodotoka, koje su se izlile, povući će se u naredna dva dana", rekao je Stevanović na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Prema njegovim riječima, pumpne stanice na melioracionim sistemima su u pogonu i uspijevaju da evakuišu vodu koja dotiče do tih sistema.

Podsjetivši da je dužina odbrambenih nasipa u RS oko 200 kilometara, Stevanović je naglasio da na nasipima ima djelimičnih oštećenja koja nisu sanirana i da 20 kilometara nasipa nema potrebno nadvišenje u odnosu na velike vode.

On je istakao da ima klizišta na popratnim nasipima i pokosima na obodnoj kanalskoj mreži, koja u ukupnoj dužini od 190 kilometara štiti područja od brdskih voda.

"Na vodotocima i objektima odbrane od poplava utvrđene su 134 mjere za sanaciju koje su sadržane u projektu hitne pomoći zaštite od poplava. Projekat se nalazi u realizaciji na regulaciji rijeke Vrbanje, izgradnji kanala Janjica, a potpisani su ugovori i za nekoliko obodnih kanala", naveo je Stevanović.

Milica Đorđević iz Hidrometeoreološkog zavoda RS rekla je da je u pojedinim mjestima od 14. aprila, kada su počele kišne padavine, pa sa prvim danima maja palo skoro 300 litara po metru kvadratnom.

Aprilski prosjek je, napomenula je ona, od 70 do 100 litara padavina po metru kvadratnom.

Đorđevićeva je navela da se u naredna dva dana ne očekuju padavine, a da su lokalni pljuskovi mogući u četvrtak, ponegdje u istočnom dijelu zemlje.Temperatura vazduha će porasti, pa će za vikend dostizati i 28, a ponegdje i 30 stepeni Celzijusa.

Veće padavine očekuju se 12. i 13. maja, maksimalno do 20 litara po metru kvadratnom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: