BiH
0

Vodostaji rijeka u opadanju

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Vodostaji Une i Sane, koje su poplavile poljoprivredna zemljišta u više prigradskih naselja u Bihaću i Sanskom Mostu, danas su u opadanju, saopćeno je iz Centra za obavještavanje i osmatranje Unsko-sanskog kantona.

Nivo rijeke Une je 103 centimetra i opao je za pet centimetara u odnosu na sinoć, ali je još tri centimetra iznad kritičnog.

Una je u Bihaću poplavila dijelove prigradskih naselja Golubić, Pokoj, Kostela, dok podzemne vode stvaraju problema u naseljima Turija i Gata.

Vodostaj rijeke Sane, koja se izlila u naseljima Krkojevci, Šabića glavica, Poljak i Mahala, je 372 centimetra i manji je za osam centimetara u odnosu na sinoć.

Padavine koje su uzrokovale poplave sinoć su prestale, ali je stanje još kritično i na udaru su poljoprivredna zemljišta i pomoćni poljoprivredni objekti.

Naime, zbog obilnih padavina u porastu su bili vodostaji gotovo svih rijeka u Bosni i Hercegovini.

Vodostaj Une je bio 108 centimetara odnosno osam centimetara iznad kritične tačke.

Pod vodom se jučer zbog nabujale Sane u blizini gradskog mosta u naselju Tukovi kod Prijedora našlo šest kuća. Mještanima su u pomoć priskočili vatrogasaci, jedinica za spašavanje na vodi i pod vodom, koji su čamcima obišli poplavljena domaćinstva i ponudili im nužnu pomoć.

Pod vodom je bio, kako je saopćeno iz Civilne zaštite u Prijedoru, i lokalni put u Tukovima.

I vodostaj rijeke Drine u Semberiji, kao i rječice Janja, Gnjica i Lukavac, kako je saopćeno iz Odsjeka civilne zaštite Bijeljina, također, su bile u naglom porastu.