Poplavljeni objekti
39

Vodostaji na sjeveru BiH u stagnaciji ili blagom opadanju, ali još uvijek kritično

E. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Vodostaji u Bosni i Hercergovini su u blagom opadanju ili stagnaciji, ali još uvijek nije došlo do povlačenja vode sa poplavljenih područja na sjeveru države.

I dalje je kritično u Krajini gdje je došlo do plavljenja objekata i putne infrastrukture, a iz Grada Bihaća su kazali da su sve jedinice zaštite i spašavanja organizovane pri Štabu civilne zaštite Grada Bihaća, sa svim raspoloživim ljudskim i materijalnim kapacitetima, na terenu već drugi dan kontinuirano.

"Angažirana su sredstva i kapaciteti javnih preduzeća 'Komrad' i 'Vodovod" Bihać', uz još nekoliko privatnih. Uz vatrogasnu jedinicu i jedinicu za djelovanje na vodi i pod vodom, na terenu su i organizacije koje se nalaze u sastavu CZ (Crveni križ i "SOS") te zajedno sa mještanima ulažu napore u cilju umanjivanja šteta uslijed poplava", kazali su iz Grada Bihaća.

Dodaju da će operativni štab civilne zaštite Grada Bihaća zasjedati danas i razmatrati cjelovit izvještaj sa terena za posljednjih 48 sati te u skladu s istim donijeti odgovarajuće odluke.

Iz Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske su nam kazali da su vodostaji u opadanju i stagnaciji te da su svi timovi na terenu.

Vrše se ispumpavanja vode iz podrumskih prostorija i stambenih objekata te se vrši dezinfekcija poplavljenih objekata.

Zbog izlivanja vode na kolovoz u Općini Bosanski Grad, obustavljen je saobraćaj na lokalnom putu Blagaj Japra-Vitasovci-Radomirovac. U 9 sati održat će se sjednica štaba za vanredne situacije nakon čega će biti poznato više detalja o mjerama koje će dalje biti preduzimane.

U Kozarskoj Dubici je ukinuto vanredno stanje. Vodostaj rijeke Une u 7 sati iznosio je 483 cm i stagnira. Vodostaj rijeke Save je 840 cm.

Na snazi su vanredne mjere odbrane od poplava. Jučer u popodnevnim satima izvršeno je dodatno postavljanje vreća sa pijeskom u gradskoj zoni kako bi se spriječio eventualni prodor vode iz rijeke Une u grad, ali u toku noći nije bilo problema po ovom pitanju.