BiH
0

Vodostaji na rijekama Bosna i Spreča iznad stanja za uzbunu

Anadolija
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Vodostaj na većini vodotoka vodnog područja rijeke Save je u porastu, a na nekim rijekama je dosegao kritični nivo kazao je za Anadolu Agency (AA) Salih Krnjić iz Agencije za vodno područje rijeke Save.

"Trend porasta vodostaja je zabilježen na vodotocima: Miljacka, Usora, Spreča, Tinja i Bosna. Na vodotocima Sava, Una, Vrbas i Drina nije zabilježen značajan rast vodostaja", rekao je Krnjić.

Naglasio je da bi, u slučaju nastavka padavina tokom dana i narednih dana, moglo doći do daljnjeg rasta vodostaja na rijekama u BiH.

"Ukoliko se nastavi ovakav trend pogoršanja vremenskih uslova i u narednim danima, to će doprinijeti i daljem rastu vodostaja na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save", kazao je on.

Napominje da je najveći rast vodostaja danas zabilježen na rijekama Miljacki i Bosni.

"U proteklih osam sati najznačajniji rast vodostaja je zabilježen na vodotocima Miljacke gdje je zabilježen rast vodostaja od metar (Hidrološka stanica  Vodoprivreda), Spreča rast vodostaja od 0,5 metara (HS Karanovac), kao i na rijeci Bosni gdje je zabilježen rast vodostaja od 1,5 metara (HS Maglaj)", istakao je Krnjić.

Potcrtava kako su rijeka Bosna i rijeka Spreča u pojedinim dijelovima na kritičnom nivou i iznad nivoa stanja uzbunjivanja.

"Vodostaj na rijeci Bosni kod Visokog iznosi 450 centimetara dok je stanje uzbunjivanja 400 centimetara. Vodostaj rijeke Spreče u Sprečanskom polju u Gračanici trenutno iznosi 414 centimetara dok je stanje uzbunjivanja na 300 centimetara", rekao je Krnjić.

Također, vodostaji nekih rijeka u BiH su blizu nivoa koji upozorava na stanje uzbunjivanja.

"Vodostaj rijeke Sane kod Sanskog mosta je 220 centimetara dok je stanje uzbunjivanja na 250 centimetara. Rijeka Bosna kod Maglaja je 538 centimetara dok je stanje uzbunjivanja na 600 i vodostaj rijeke Tinje kod Srebrenika je trenutno na 358 centimetara dok je stanje uzbunjivanja na 390", naglasili su iz Agencije za vodno područje rijeke Save.