|

Vodostaj Save i dalje u porastu

Vodostaj Save i dalje u porastu
0
F
FENA
26.11.2010. u 16:30
0
komentara
0

dijeljenja
Vodostaj Save i dalje u porastu
Vodostaj Save duž područja Posavskog kantona i dalje je u porastu, saopćila je Federalna uprava Civilne zaštite.
U vanrednom izvještaju Uprave navodi se da visina vodostaja izmjerena u 12 sati na vodomjernoj postaji Slavonski Brod - Brod iznosi 570 cm (jutros 567 cm). Redovne mjere od poplava su na 750 cm.

Na postajama Slavonski Šamac - Šamac visina vodostaja iznosi 439 cm (jutors 439 cm), redovne mjere od poplava su na 670 cm, te Županja - Orašje 672 cm (jutros 669 cm), redovne mjere od poplava na 860 cm.

Na Hidroelektrani Jablanica kota iznosi 267,92 m/nm (max. 270 m). Trenutno su otvorene dvije klapne preljevnog sustava, a ukupni protok iznosi oko 290 m3/s.

Na HE Mostar kota je 77,82 m/nm (max 78,00). Ukupan protok s preljevom iznosi 660 m3/s, a u narednim satima će biti povećan za 50 m3/s.

Vodostaj Bune iznosi 291 cm i u odnosu na jutros niži je za dva cm. Zbog izlijevanja Bune i dalje je zatvorena za promet lokalna prometnica Buna - Blagaj.

Vodostaj rijeke Jasenice trenutno je 177 cm, tako da nema nikakvih prijetnji od eventualnog izlijevanja.

Što se tiče općine Čapljina, rijeka Trebižat i dalje plavi polja, ali je vodostaj u blagom padu. Pod vodom su mnoge poljoprivredne kulture i voćnjaci.

I vodostaji Neretve, Krupe i Bregave su u blagom padu.

Zbog aktivnih podzemnih voda u naseljenim mjestima Svitava, G. polje, Nerezi, Dretelj i Šurmanci pojedini dijelovi kolnika su pod vodom, te se promet odvija otežano.

Ugroženo je nekoliko plastenika, voćnjaka i poljoprivredne površine pod raznim kulturama.

U naseljenom mjestu Nerezi, nastavljaju se radovi na odvodnom kanalu. Trenutno stanje na području općina Stolac, Čitluk, Jablanica, Rama-Prozor i Konjic je redovno.

Vodostaj Bosne, mjeren danas u 13 sati na mjernom mjestu u Zenici, iznosi 200 cm, s tendencijom opadanja.

Stanje na klizištu kod hidrocentrale "Bogatići“, danas u 12.40 sati, je nepromijenjeno u odnosu na jutros u 08.30 sati.

Kako saopćavaju iz FUCZ, na području zapadne i jugozapadne Bosne počeo je padati snijeg jačeg inteziteta, a za sada se na kolovozu zadržava na putnim pravcima Kupres - Šuica - Livno i Glamoč - Mlinište.

U ostalim područjima saobraćaj se, za sada, odvija po mokrom ili vlažnom kolovozu, bez vanrednih ograničenja. Na dionicama koje prolaze kroz usjeke skrećemo pažnju na učestale odrone kamenja na kolovoz.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.