|

Rijeka Drina u blagom opadanju

Rijeka Drina u blagom opadanju
0
F
FENA
5.12.2010. u 11:39
0
komentara
0

dijeljenja
Rijeka Drina u blagom opadanju Foto: Arhiv
Vodostaj rijeke Drine je u blagom opadanju, saopćio je Operativni centar Federalne uprave civilne zaštite.
Zadnje mjerenje nivoa rijeke, jutros u 7.00 sati, iznosi 280 cm, što je za 30 cm niže od mjerenja jučer u 12.00 sati. Ispuštanje viška vode iz HE Mratinje - R Crna Gora je konstantan i on iznosi 482 m3/s.

Za današnji dan planirane su aktivnosti na ispumpavanju vode iz podrumskih prostorija, čišćenje nanosa mulja, spiranje ulica, pročišćavanje propusnih kanala i šahtova i u tu svrhu aktivirane su jedinice službe civilne zaštite, omladinska udruženja kao i dobrovoljci.

Djelomično su otklonjeni problemi u telekomunikacijskom sistemu. Voda iz gradskog vodovoda i dalje nije za piće.

Snabdijevanje električnom energijom je redovno, osim dijelova područja koja su poplavljenja jer za to nisu stvoreni uslovi.

Općine Pale- Prača
Na području općine vodostaj rijeke Prače je u blagom porastu kao i vodostaj potoka, ali trenutno nema opasnosti od izljevanja.

Općine Foča-Ustikolina
Vodostaj rijeke Drine je u blagom opadanju. Na ugroženim područjima poduzimaju se aktivnosti na čišćenju objekata koji su bili zahvaćeni poplavama.

U toku dana predstavnici vlade BPK-a su sa saradnicima obišli ugrožena područja i sagledali trenutnu situaciju sa posebnim akcentom na zaštiti i kontroli visećeg mosta preko rijeke Drine koji povezuje uže gradsko područje Ustikoline i MZ Cvilin. U toku dana dopremljena je određena količina opreme i hrane iz Direkcije robnih rezervi BPK-a za potrebe ugroženog stanovništva. Putna komunikacija Cvilin - Kožetin je i dalje u prekidu.

Grad Mostar
Tokom proteklog dana došlo je do značajnijeg pada vodostaja na većini rijeka i hidroakumulacija.

Stanje na hidroelektranama u 7.00 sati: Na HE Jablanica kota iznosi 268,64 m/nm (max. 270 m) i niža je u odnosu na jučer ujutro za 61 cm. Za sada su otvorene tri klapne preljevnog sustava, a ukupni protok iznosi oko 460 m3/s.

Na HE Mostar kota je 77,29 m/nm (max 78,00), a ukupni protok sa preljevima iznosi 825 m3/s.

Vodostaj rijeke Neretve na mjernoj postaji „Carinski most“ iznosi 899 cm i u odnosu na jučer ujutro niži je za 141 cm.

Vodostaj rijeke Bune u blagom je padu i iznosi 311 cm, a u odnosu na jučer ujutro niži je za 8 cm. Zbog izlijevanja rijeke Bune i dalje je zatvorena za promet lokalna prometnica Buna - Blagaj.

Vodostaj rijeke Jasenice je stabilan i kreće se oko 183 cm.

Općina Čapljina
Tokom dana općinsku službu CZ posjetili su direktor FUCZ Alija Tihić i pomoćnik direktora za mjere zaštite i spašavanja i vatrogastvo Mirsad Teskeredžić. Također su obišli mjesta ugrožena poplavama, Počitelj-polje, Gabela-polje i Park prirode Hutovo blato.

Tokom protekla 24 sata došlo je do značajnog smanjenja vodostaja na području općine.

Vodostaj na jezeru HE Čapljina, na mjernoj postaji Karaotok, u proteklim satima bilježi smanjenje vodostaja od 2 - 3 cm/h, a HE Čapljina još uvijek je izvan pogona.

Vodostaj rijeke Krupe iznosi 381 cm i u odnosu na jučer ujutro niži je za 48 cm.

Vodostaj rijeke Trebižat stagnira i iznosi oko 315 cm.

Još uvijek je pod vodom oko 115 obiteljskih kuća i to u Gabela- polju oko 70, u Nerezima 30, te u Višićima 15 kuća. Zbog vode na kolovozu, još uvijek je zatvoren granični prijelaz Gabela-polje, kao i prometnica R-426 Gabela-polje - Čapljina.

Voda iz javnog vodoopskrbnog sustava Bjelave je za piće, ali s obzirom da je u tijeku bakteriološka analiza, preporuča se njeno prokuhavanje.

Općina Stolac
Još uvijek, zbog jakih podzemnih voda, poplavljeni su podrumi u stambenim zgradama u blizini korita rijeke Bregave i Vidova polja (50 podruma, visina vode 1,5 do 2 m). Visina vode u četiri poplavljena stana iznosi 0,70 m, a pripadnici Civilne zaštite, DVD Stolac i Komunalnog poduzeća ispumpavaju vodu. Stanari su smješteni u druge stambene objekte.

Vodostaj rijeke Bregave stagnira i iznosi 98 cm, dok je vodostaj Radimlje nepromijenjen za proteklih 12 sati.

Nivo vode u Deranskom jezeru (Hutovo blato) povećan je za 5 cm u odnosu na proteklih 12 sati.

U Crnićkom polju poplavljena površina iznosi oko 20 ha, dok je poplavljena površina poljoprivrednog zemljišta ispod sela Prenj, gdje se izlila rijeka Bregava oko 15,5 ha. Nema opasnosti za stambene i gospodarske objekte.

Općina Ravno
Nivo vode u Popovom polju raste za oko 5 do 6 cm na sat. Iako se voda približava, za sada nema novougroženih stambenih objekata.

Zbog vode na kolniku, zatvorene su za promet dionice R-425a Hutovo - Ravno u mjestu Vrutak, te M-6 Ravno - Ljubinje na mostu Ravno.

Općina Neum
Prema informaciji JP EPHZ-HB, od ponoći, zbog kvara na dalekovodu bez napajanja je naselje Hutovo.

Općina Bihać
Vodostaj rijeke Une u Bihaću iznosi 120 cm (kritična tačka je 100 cm).
Poplavljena su 22 stambena objekta u MZ Kulen-Vakuf. Voda se povukla iz osam objekata. Putna komunikacija K.Vakuf-Klisa i dalje pod vodom ali prohodna za motorna vozila.

Poplavljeno je šest stambenih objekata i tri poslovna objekta u MZ Pokoj. Prekinuta komunikacija sa 40 stambenih objekata zbog izljevanja rijeke Une iz njenog korita. Evakuisana je jedna osoba iz stambenog objekta, četiri krave i 150 peradi.

Izlijevanjem vode iz korita potoka Pećinica došlo je do plavljenja podrumskih prostorija u tri stambena objekta u MZ Vedro Polje.

Na području općine Bihać nije bilo prekida u isporuci električne energije osim u pojedinačnim slučajevima u MZ Pokoj. Vodosnabdijevanje na području općine Bihać je uredno uz preporuku prokuhavanja vode za piće. Telefonska komunikacija u potpunosti funkcionira na području čitave općine. Redovne ekipe Službe civilne zaštite općine Bihać se nalaze na terenu i intenzivno prate stanje i poduzimaju mjere na ugroženim područjima gdje utvrđuju stanje ugroženosti ljudi i materijalnih dobara od plavljenja.

Rijeka Sava duž cijelog svog toka je u porastu na području Posavskog Kantona. Visina vodostaja rijeke Save izmjerena u 7.00 sati, na sljedećim vodomjernim stanicama: Slavonski Brod - Brod 728 cm (jučer u 12.00 711 cm), redovne mjere od poplava na 750 cm; Slavonski Šamac - Šamac 648 cm (jučer u 12.00 642 cm),redovne mjere od poplava na 670 cm; Županja -Orašje 899 cm (jučer u 12.00 866 cm), redovne mjere od poplava na 860 cm.

Svi vodotoci i vodostaji na području Tuzlanskog kantona su u fazi blagog opadanja u odnosu na jučerašnje stanje. Poplavljeno je poljoprivredno zemljište na području općina Doboj-Istok, Gračanica i Živinice. Nema poplavljenih stambenih, industrijskih i drugih infrastrukturnih objekata.

Vodostaj na brani HA Modrac u 7.00 sati iznosio je 199,57 m.n.m. (u odnosu na mjerenje jučer u 13.00 nivo je niži za 11 cm, kritična tačka preljeva je 200 m.n.m.). Ispust kroz temeljne otvore je 75,3 m3/s. Vodostaj na brani Modrac je u fazi opadanja.

Rijeka Spreča se izlila priobalno i poplavila oko 50 ha poljoprivrednog zemljišta. U naselju Stadion Luka, MZ Klokotnica, voda je se povukla tako da nema više poplavljenih stambenih i pomoćnih objekata.

Općina Gračanica
Vodostaja rijeke Spreče jutros u 7,00 sati na mjernom mjestu Most za Karanovac iznosi 345 cm, i u odnosu na jučerašnje mjerenje u 7.00 sati niži je za 20 cm. Rijeka Spreča se izlila u području D.Lohinje i D. Orahovice i poplavila oko 50 ha poljoprivrednog zemljišta.

Općina Živinice
Na području općine rijeka Spreča se izlila iz korita i poplavila oko 50 ha poljoprivrednih površina na lokalitetima Maline, Suha i Barice. Rijeka Spreča ima tendenciju opadanja.

U svim općinama ugroženim poplavama na području Kantona 10, vodostaj rijeka je u opadanju.

Općina Tomislavgrad
I dalje je za promet zatvorena cesta Tomislavgrad - Lipa. Na tom potezu i dalje ima potopljenih pomoćnih objekata (štala) i podruma u stambenim kućama.

Općina Livno
Na području općine i dalje su ugrožena naselja: Guber, Žabljak i Prisap.

Općina Ljubuški
Na snazi su redovne mjere odbrane od poplava. Nivo vodostaja rijeke Trebižat jutros u 9.00 sati iznosio je 318 cm, jučer u 9.00 sati iznosio je 319 cm.

Općina Grude
U MZ Drinovci još uvijek su poplavljene lokalne ceste Kamenica-Malikanovići i Blaževići - Krenica.

Nivo vodostaja u hidroakumulacionom jezeru Nuga u 9.00 sati iznosio je 255,87 m.n.v. i za šest sati porasta oko 1 cm. S obzirom na prestanak oborina a i smanjenje nizvodnog vodostaja rijeke Trebižat HE Peć Mlini radi punim kapacitetom tj. ispušta oko 30 m3/s. I tunel vodoprivrede također ispušta oko 6 m3/s.

Kanton Sarajevo: općine Ilidža i Novi Grad
Voda se povukla iz svih naselja a nivo vode i dalje je u opadanju.

Zeničko-dobojski kanton: općina Zenica
Vodostaj rijeke Bosne mjeren na mjernom mjestu u Zenici u 7.30 sati iznosi 320 cm. Primjetan je pad vodostaja na svim rijekama na području Kantona. Zbog pada vodostaja rijeke Bosne i povlačenja vode petlja Blatuša, ulaz u grad iz pravca Doboja, je puštena u saobraćaj.

KLIZANJE TLA
Stanje na klizištu kod HE " Bogatići" (općina Trnovo) u 8.50 sati je nepromjenjeno u odnosu na predhodne dane. Nema vidljivih pomjeranja, obrušavanja i sl. Zbog znatno vidljivog oštećenja i nagiba postoji velika mogućnost obrušavanja Mašinske kuće, saopćio je Federalni operativni centar CZ.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.