Prijedor
0

Vodostaj Sane blizu kritične tačke

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Vodostaj Sane u Prijedoru jutros je 415 centimetara, što je za pet centimetara ispod kritične tačke od 420 centimetara, na kojoj se preduzimaju mjere odbrane od poplava.

Voda se izlila u naselju Tukovi, niže od gradskog mosta, i presjekla put koji vodi do nekoliko domaćinastava koja su prva na udaru vodene stihije.

Načelnik opštinskog Štaba Civilne zaštite Dušan Vranješ rekao je Srni da je Civilna zaštita obavijestila načelnika opštine Marka Pavića o hidrološkom stanju Sane i Gomjenice i predložila određene mjere.

''Među njima je stavljanje u pripravnost specijalizovane jedinice za spašavanje na vodi i pod vodom i preporuka Domu zdravlja da pojača higijensku kontrolu vode za piće, jer su bunari gradskog vodovoda u zoni Tukova", naveo je Vranješ.

On je dodao da je prijedorski Štab Civilne zaštite u redovnom kontaktu sa kolegama iz Sanskog Mosta, gdje je vodostaj Sane noćas od 2.00 sata iza ponoći u stagnaciji.

Naglo bujanje Sane posljedica je topljenja snijega u njenom slivnom području. Ako ne bude padavina, ne bi trebalo da dođe do poplava većih razmjera.