Izgrađeni privremeni nasipi
0

U Prijedoru poplavama ugroženo 400 domaćinstava

SRNA
Foto:opština Prijedor
Foto:opština Prijedor
Zbog rasta vodostaja Sane u Prijedoru, koja je tokom noći ugrozila oko 400 domaćinstava, u naselju Tukovi izgrađen je privremeni odbrambeni nasip u dužini od 300 metara.

Član Opštinskog štaba Civilne zaštite Draško Đenadija rekao je Srni da je Sana noćas dostigla nivo od 440 centimetara tako da se izlila na put na lijevoj obali u Tukovima i zaprijetila kućama.

''Angažovali smo ovdašnja građevinska preduzeća i podigli privremeni nasip kako bi spriječili prodor vode do kuća'', naglasio je Đenadija.

On je naveo da su pripadnici Civilne zaštite i prijedorske Teritorijalne vatrogasne jedinice cijele noći obilazili stanovništvo na ugroženim područjima kako bi, po potrebi, intervenisali.

U Tukovima je pod vodom i šest kuća kod gradskog mosta, a voda je došla i do domaćinstava u naselju Raškovac gdje, s obzirom da imaju izlaz prema gradu, nije tako alarmantno stanje.

Presječena je i putna komunikacija Prijedor - Bišćani pa se saobraćaj odvija alternativnim pravcem preko Hambarina.

Voda je ugrozila i gradske bunare u Tukovima, ali nije ušla u njih.

Prijedorsko vodovodno preduzeće pojačalo je hlorisanje vode za piće na bunarima kao i kontrolu higijenske ispravnosti vode na izlaznim tačkama.

U naselju Gomjenica pod vodom se nalaze njive, ali voda ne ugrožava domaćinstva.

Tokom noći došlo je i do blagog pada vodostaja Sane koji jutros iznosi 432 centimetra i viši je za 12 centimetara od kritične tačke na kojoj se uvodi prvi stepen pripravnosti u odbrani od poplava.