Prijedor
0

Sana se povlači iz poplavljenih naselja

SRNA
Prijedor (Foto: SRNA)
Prijedor (Foto: SRNA)
Zbog pada vodostaja Sane, koji jutros u Prijedoru iznosi 400 centimetara, voda iz poplavljenih područja se povlači.

Član Opštinskog štaba Civilne zaštite Draško Đenadija potvrdio je Srni da su se plavne vode povukle iz naselja Raškovac, dok se još zadržavaju u dijelu Tukova kod gradskog mosta.

"Uspostavljena je i putna komunikacija prema Bišćanima koja je bila u prekidu od subotu zbog izlijevanja vode na lokalni put", rekao je Đenadija.

Direktor preduzeća "Vodovod" Vlado Reljić izjavio je da je voda iz gradskih bunara ispravna za piće.

"Zbog poplava vršimo pojačanu dezinfekciju bunara, kontrolu i nadzor vode za piće", rekao  Reljić i dodao da je mještanima koji se snabdijevaju sa lokalnog vodovoda u Kozarcu, zbog zamućenja izvorišta, preporučeno da prije upotrebe prokuvaju vodu za piće.

Zbog obilnih padavina Sana je počela da buja prije tri dana da bi u subotu na noć vodostaj dostigao vrijednost od 440 centimetara.

Voda je zaprijetila naselju Tukovi pa je u ovom naselju izgrađen privremeni odbrambeni nasip dug 300 metara.
Od juče nivo rijeke polako pada, pa je jutros vodostaj za 20 centimetara niži od kritične tačke na kojoj Opštinski štab Civilne zaštite preduzima mjere prvog stepena pripravnosti u zaštiti od poplava koje podrazumijevaju angažovanje Jedinice za spašavanje na vodi i pod vodom, te pojačanu kontrolu higijenske ispravnosti vode za piće.