Samelje 500 kilograma pšenice
0

Vodenica Popovića iz 19. stoljeća radi 24 sata

SRNA
Glasovita Popovića vodenica na rječici Janji u Gornjem Priboju kod Lopara, iako dotrajala još radi, a vlasnici namjeravaju i da je obnove.
Milivoje Jovanović (Foto: Srna)
Milivoje Jovanović (Foto: Srna)
Vlasnici Popovića vodenice prezivaju se Jovanovići, ali je neki njihov predak bio pop koji je za jednog dobrog konja kupio njivu i šumu pored rječice Janje, sada nedaleko od magistrale Bijeljina - Banj brdo i izgradio vodenicu. Mještani su je u prvi mah nazvali popovom, a kasnije Popovića vodenicom, jer su se njegovi potomci prvobitno prezivali, prema očevom zanimanju, Popovići.
"Sada nas je trojica poredovnika. Mijenjamo se svakih sedam dana. Pomeljari nam dolaze iz mnogih majevičkih, semberskih i podrinskih mjesta, a ima ih i iz Federacije BiH. Meljemo kukuruz, pšenicu i ječam. Posla ima uvijek. Za dan i noć sameljemo skoro pet stotina kilograma. Nije kakva zarada, ali dopunjujemo porodične budžete", kaže vodeničar Milivoje Jovanović, koji je vršnjak sadašnje vodenice.

Uprkos suši vode ima dovoljno, pa posao ne trpi. Kada je vode u dotoku previše, Jovanovići je odvode ponovo u korito Janje malim kanalom. Ove godine za to nije bilo potrebe.

"Vodeničar sam od svoje sedme godine. Bio sam i vozač u Tuzli, ali sam moj red u vodenici uvijek održavao. Nikada ga nisam preskakao. Ovo je najpoznatija vodenica na planini Majevici, u Semberiji, pa čak i dalje, jer prije mljevenja provijem kukuruz ili pšenicu. Tako odstranim svu nečistoću, pa je zato naše brašno uvijek čisto. U vrećama pomeljara svašta se može naći, čak i gvozdenih predmeta, pa zato pročišćavam žito", kaže Milivoje.

Poredovnica u ovoj vodenici je i Radojka Jovanović, Milivojeva snajka, takođe, vješt mlinar. Muž joj je zaposlen, pa kada je njihov red, onda je ona vodeničarka.

"Prije nekoliko godina u smiraj dana neko je pokucao na vrata vodenice. Otvorila sam ih i nije nikog bilo. Kada sam htjela ponovo ući, primijetila sam jasno vlažne otiske nečijih stopala. Ličilo je kao da je neko gazio vodu, pa je mokre obuće ušao u vodenicu. Sve sam pregledala i nikoga nije bilo. Zaustavila sam vodenicu i pobjegla kući. Od tada meljem samo za vidjela. Uveče i noću u vodenici je moj muž" - kaže Radojka.
Drugih neobičnih događaja u Popovića vodenici nije bilo. Milivoje u šali veli da su jedino, dok je bio momak, dolazile djevojke iz okolnih sela, a da vila i vilenjaka nije nikada bilo.

"Nekada je od Banj brda, pa do kraja Priboja, u dužini od dvadesetak kilometara, na Janji bilo tridesetak vodenica. Sada, osim ove, rade još tri. Doduše, ima porušenih vodenica o kojima se njihovi vlasnici ne brinu, ali je prava šteta što se ti mlinovi ne obnavljaju. Posla bi bilo za sve nas, jer dolazi sve više pomeljara, čak i iz gradova, jer hoće zdravo vodenično brašno" - kaže Milivoje. 

Ove godine, kada je omanjila voda, Jovanovići su ponovo otkovali vodenični kamen. To čini Milivoje, jer je vješt tom poslu. Veli, mukotrpan je to rad, ali otkovan kamen bolje melje. I bolje iznad njega pjevuši neumorno čeketalo.