BiH
33

Vodene bujice i klizišta u TK odnose sve pred sobom, voda se preljeva preko brane

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Vodene bujice i klizišta na području Tuzlanskog kantona nose sve pred sobom, a stanovnici svih 13 općina najmnogoljudnijeg kantona u FBiH sa zebnjom dočekuju večer.

Teško je procijeniti u kojoj je općini najteža situacija, jer informacije s terena o evakuacijama stanovništva, presijecanju puteva, aktiviranju klizišta i drugim problemima smjenjuju se kao na filmskoj traci.

Tuzla je u potpunoj saobraćajnoj blokadi. Niti jedan magistralni put nije u funkciji, a ni putne komunikacije unutar samog kantona nisu prohodne. Tako je gotovo nemoguće doći iz Tuzle do Živinica, iz Lukavca do Gračanice ili Srebrenika do Tuzle.

Porodice koje su evakuisane na području Općine Tuzla svoj privremeni dom pronašle su u Domu penzionera, ali ukoliko se broj evekuisanih porodica do kraja dana znatno poveća Civilna zaštita na raspolaganju ima prostorije u KSC Mejdan i objekte u Mihatovićima.

Vodena bujica prodrla je u niz privrednih objekata, a Tržni centar Interex na Šićkom Brodu je pod vodom. U prigradskim naseljima Simin Han, Bukinje, Pasci, te gradskim Paša Bunar, Moluhe, Crvene Njive... građani vode danonoćnu borbu sa vodenom bujicom i klizištima.

Vodostaji rijeka, prije svih Spreče, Jale, Soline i Turije su u stalnom porastu, a hidroakumulacija Modrac nije u mogućnosti prihvatiti sve oborinske i vode iz pritoka tako da se već odavno registruje preljev vode preko brane.

Na prilazima jezeru Modrac poplavljeno je desetine automobila i drugih vozila, a radnici iz obližnjeg hotela i prodajnih objekata su evakuisani čamcima. Policija je na nekoliko lokaliteta morala intervenisati i privoliti ugrožene građane da napuste svoje objekte.

Pred građanima Tuzlanskog kantona je još jedna besana noć. Vodena bujica već je napravila milionske štete, raselila na desetine porodica, uništila poljoprivredne kulture, oštetila puteve...