Podrška očuvanju endemskih vrsta
3

Vode Hutovog blata ukrašene okićenom jelkom

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
U znak podrške kampanji koju je pokrenuo Svjetski fond za zaštitu divljih životinja (WWF) zbog prijetnje da će narednih godina doći do nestajanja prirodnog bisera Hercegovine, Hutovog blata, pripadnici Interventne službe spašavanja (ISS), Hercegovačke gorske službe spašavanja (HGSS) Mostar i kluba Visokogoraca iz Sarajeva okitili su jelku, koju su potom spustili u vode Hutova blata.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Ovaj svakako nesvakidašnji performans i akcija, kako kaže član Interventne službe spašavanja Esad Humo, u razgovoru za agenciju Anadolija, izveden je prvi put u Hutovom blatu.

"Na taj potez smo se odlučili kako bismo skrenuli pažnju na probleme Hutovog blata, jednog svjetski poznatog rezervata biljnog i životinjskog svijeta koji je danas ugrožen zbog nebrige vlasti, nedostatka vode, krivolova i svega ostalog“, kazao je Humo.

Na pitanje, zašto su se odlučili baš na kićenje jelke, Humo je kazao da su im kao inspiracija poslužili nastupajući novogodišnji praznici.

"Ovo je jedna dobra prigoda i jedan mali gest da iskočimo iz standardne kolotečine“, kazao je on.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Podsjetimo, Svjetski fond za zaštitu divljih životinja objavio je da Hutovom blatu prijeti nestajanje, odnosno istrebljenje životinjskog i biljnog svijeta cijelog tog područja u veoma kratkom periodu. S tim u vezi pokrenuta medijska kampanja i potpisivanje peticije za očuvanje Hutovog blata. Cilj kampanje je prikupiti 10.000 potpisa za očuvanje Parka prirode Hutovo blato, kao i mobiliziranje javnosti i odgovornih institucija za hitno usvajanje mjera za rješenje problema Hutovog blata.

Hutovo Blato, udaljeno pet kilometara od grada Čapljine na jugozapadu Hercegovine, rezervat je ptica, a poznat i kao Park prirode na jugu Bosne i Hercegovine bogat močvarnim biljkama.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Međunarodno vijeće za zaštitu ptica stavilo je ovaj rezervat na popis važnih ptičjih staništa, jer je ovaj rezervat najveći ovakve vrste u ovom dijelu Evrope kako površinom, tako i raznolikošću. Ova močvara, okružena Deranskim jezerom, dom je 240 vrsta ptica na njihovom migracijskom putu, kao i desetinama vrsta kojima je ovo stanište stalno prebivalište. U vrijeme migracija na desetine hiljada ptica preplavi jezero i njegovu okolinu. Tokom zime, u Hutovom blatu odmaraju se ptice selice i patke. Ovaj rezervat je prepun slatkovodne ribe, divljih patki, guski, liski, jastreba, čaplji, fazana, veprova i divljih konja.

Izuzetno je bogato i ribom, uključujući i endemske vrste, kao što su zubatac i podustva.

Ukoliko ne bude adekvatno zaštićeno, Hutovom blatu, koje nije samo iznimno važan prirodni rezervat, nego ima i vrlo važnu ulogu u sprečavanju poplava nizvodnih područja primanjem i zadržavanjem velikih poplavnih voda, prijeti potpuni nestanak u narednih 30 godina, upozorili su iz Svjetskog fonda za zaštitu divljih životinja.