Najteže u Derventi i Čelincu
0

Voda se povlači, štete ogromne

Sarajevo-x.com
U Derventi i Čelincu i danas je najteža situacija kad su u pitanju poplave koje su zahvatile veći dio općina u Republici Srpskoj. Derventa je od protekle noći bez struje, a nema ni vode za piće. Oko 1.000 kuća je pod vodom, preduzeća ne rade, jer je cjelokupna industrijska zona poplavljena.
Prijedor - pod vodom kuće u dijelu naselja Tukovi (Foto: SRNA)
Prijedor - pod vodom kuće u dijelu naselja Tukovi (Foto: SRNA)
Rijeka Ukrina je premašila kritičnu tačku od 600 centimetara, a i dalje ima tendenciju rasta. Samo jučer je evakuirano 15 domaćinstava iz naselja Jasenice. Ekipe Civilne zaštite su na terenu, a deminerske ekipe i medicinsko osoblje rade na evakuaciji ugroženog stanovništva i pružanju prve medicinske pomoći.

U Čelincu je vodostaj Vrbanje u porastu i voda prelazi preko gradskog mosta, pa je još sinoć uži dio grada bio poplavljen.

I rijeka Bosna kod Modriče protekle noći se izlila iz korita i poplavila domaćinstva u mjestima Koprivna i Vranjak, a najteža situacija je u izbjegličkom naselju Dobor, odakle je evakuirano više od 300 domaćinstava.

Situacija je teška i u naseljima Skugrić, Dobrinja, Kladanji Gornji i u izbjegličkom naselju Modriča 3, gdje je nekoliko stotina domaćinstava poplavila voda iz kanala. Put Modriča - Doboj preko Vranjaka je zatvoren, a zbog odrona je zatvorena i većina lokalnih puteva u Modriči.

Pojedinim dijelovima grada isključena je električna energija, a u prekinudu su i telefonske mreže.

U općini Prnjavor, u kojoj je poplavljeno više od 350 kuća, u utorak kasno navečer proglašeno je stanje elementarne nepogode. Štete na poplavljenim područjima ogromne.

Samo šteta koju je voda pričinila preduzeću "Ribnjak" iznosi oko četiri miliona KM, a još je poplavljeno više od 350 kuća i 20 poslovnih prostora, dok su uništene skoro dvije trećine poljoprivrednih usjeva. Ništa bolja situacija nije ni sa lokalnim putevima, dva mosta su uništena, a tri oštećena.

Građani će narednih dana u općinskoj šalter-sali moći da podnose pisane zahtjeve za odštetu na osnovu kojih će komisija izlaziti na teren i procjenjivati štetu. U međuvremenu, rijeke, koje su se na području Prnjavora izlile u prethodna dva dana, povukle su se u korita.

Vlada RS-a izdvojila je dva i po miliona KM interventne pomoći opštinama u RS-u koje su pogođene poplavama. Zbog nezapamćenih poplava u RS-u za danas je sazvana i sjednica Štaba Civilne zaštite.

Ni u Federaciji nije bolja situacija. Nakon općine Usora, sinoć je i u općini Doboj-Jug, usljed povišenog vodostaja koji ugrožava stambene i privredne objekte, donesena odluka o proglašenju stanja prirodne i druge nesreće. No, rijeka Usora se u međuvremenu povukla u korito. Također, nivo rijeke Bosne u Doboju tokom noći je opao za 80 cm.

Rijeka Bosna je prethodna dva dana isključivo poplavila poljoprivredno zemljište nizvodno od Doboja, dok za tamošnja naselja nije bilo opasnosti, jer se ona nalaze na uzvišenijim terenima.

U pojedinim dijelovima Doboja bile su poplavljene trafostanice, a u naseljima nizvodno od grada poplavljeno je stotinjak kuća. U gradskom dijelu jučer su bili poplavljeni podrumski dijelovi zgrada i podzemne garaže.

Treba dodati da je tokom protekle noći u tešanjskom naselju Kraševo evakuisano pet porodica, a zbog klizišta u naselju Tugovići evakuirana jedna petočlana porodica.

Većina putnih pravaca u BiH jutros je bila prohodna, mada se i dalje na mnogim dionicama saobraća otežano, zbog vode na kolovozu. Na nekoliko dionica magistralnih puteva saobraćaj je obustavljen: M-17 Doboj - Modriča (u mjestima Ritešići i Botajica), M-14.1 Bijeljina - Brčko (u mjestu Vršani), M-14.1 Modriča - Gradačac (u mjestu Skugrić) i M-16.1 Derventa - Prnjavor (u mjestu Miškovici).