Ogromna šteta od poplava
0

FOTO / Stotine evakuisanih porodica čeka povratak kućama

Pripremio: N. Jamaković
Padavine u Bosni su prestale u četvrtak i trenutno se radi na procjeni šteta koje su donijele poplave. Štete su velike, na stambenim i poslovnim objektima, te usjevima. Poplavljeno je na stotine hektara poljoprivrednog zemljišta.
Modriča - centar grada pod vodom (Foto: Srna)
Modriča - centar grada pod vodom (Foto: Srna)
Voda se povukla u korita i više nema poplavljenih stambenih ni pomoćnih objekata u Unsko-sanskom kantonu, ali su štete velike. Stotine hektara poljoprivrednog zemljišta je pod vodom u Doboj-Istoku, Gračanici, Kalesiji, Živinicama, Zavidovićima.

Sedam privrednih objekata ugroženo je u Gračanici, dok su iz četiri ugrožena stambena objekta evakuisane porodice. U živiničkoj MZ Litve srušio se pješački most na rijeci Gostelji, a na području Teočaka ugrožen je jedan stambeni objekat.

U Srednjobosanskom kantonu nema poplava i vodostaji rijeka su stabilni. Kad je riječ o Zeničko-dobojskom, najveća šteta pričinjena je u mjestu Brezik, općina Zavidovići, gdje je pored izlijevanja vode u vikendice i jedan poslovni prostor, oštećen most preko rijeke Krivaje, ali je u srijedu bio prohodan.

U općini Usora još uvijek je na snazi Odluka o proglašenju stanja elementarne nepogode poplava, dok je u općini Tešanj, gdje su ugroženi neki stambeni objekti, došlo do pojave 21 novog klizišta. Ekipe civilne zaštite rade na uklanjanju vode iz i oko objekata.

Šteta koja se procjenjuje na nekoliko stotina hiljada maraka pričinjena je u općini Doboj-Jug. Rijeke Usora i Bosna su se povukle ostavivši iza sebe velike naslage mulja i otpadnog materijala. Pristup je omogućen svim stambenim objektima. I dalje je na snazi stanje prirodne i druge nesreće.

Desetine klizišta, koja nerijetko ugrožavaju puteve i kuće, aktivirano je na područjima Doboj-Istoka, Gradačca, Kalesije, Srebrenika, Živinica, Olova, Zavidovića, Tešnja i Maglaja.

U tri općine Republike Srpske - Modriči, Bosanskom Petrovu i Prijedoru i dalje je ugroženo više od 1.000 domaćinstava, ali vodostaji rijeka postepeno opadaju.

Modriča - poplavljeno dvorište, voda do prozora (Foto: Srna)
Modriča - poplavljeno dvorište, voda do prozora (Foto: Srna)
U općini Modriča 450 porodica je evakuisano iz mjesnih zajednica Dobor, Skugrić, Modriča II, Kladari i Borovo Polje. Oko stotinu stanovnika evakuisano je u općini Derventa, gdje vodostaj rijeke Ukrine također postepeno opada. U Derventu je ponovo došla struja i rade telefoni.
   Više od stotinu domaćinstava ugroženo je u Bosanskoj Gradišci, u Bosanskom Brodu evakuisano je 76 porodica, a u općini Donji Žabar 70 domaćinstava, te njihova stoka. Evakuisano stanovništvo postepeno se vraća u općini Teslić, a u Doboju se također stanje normalizuje. Oko 30 kuća je zaplavljeno, a dvije porodice su evakuisane u Pelagićevu. Uže jezgro grada je najugroženije u općini Srbac gdje je poplavljeno 25 kuća. 

Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić u srijedu je odobrio angažovanje dijela Oružanih snaga BiH na području Bijeljine, za evakuaciju i prevoženje ugroženog stanovništva. U Bijeljini je u prekidu saobraćaj na nekoliko lokalnih puteva, baš kao što su neprohodni putni pravci na regionalnom putu Doboj - Modriča u mjestu Vranjak i na magistralnom putu Šamac - Brčko u mjestu Lončari.

Zasad se zna da su štete velike, ali, prema riječima pomoćnika direktora Federalne uprave Civilne zaštite Mirsada Teskeredžića, još je rano govoriti o tačnim iznosima.

"Općinske službe tek danas trebaju dostaviti svoje izvještaje u vezi s procjenama nastale štete, tako da je prije petka (sutra) neozbiljno davati preciznije podatke o tome", rekao je Teskeredžić u izjavi za Sarajevo-x.com.

Predstavnici Civilne zaštite u RS-u danas će, također, obići ugrožena područja.