Zbog gripe i koronavirusa
13

Vlasti u USK savjetuju roditelje da ne idu po opravdanja za djecu u domove zdravlja

M. N.
Ministarstvo obrazovanja USK obavijestilo je roditelje djece koja su oboljeli od gripe da ne idu u domove zdravlja po opravdanja zbog epidemije gripe i opasnosti od koronavirusa.

Nadležni u Krajini su kazali da roditelji mogu opravdati odsustvo djeteta do pet dana usmenim ili pismenim izjašnjenjem bez posjete ljekaru u ove svrhe.

"Odlazak u Dom zdravlja iz razloga koji nisu urgentni, poput pribavljanja pismenog opravdanja, samo doprinosi izlaganju u zdravstvenoj ustanovi i potencijalnom riziku od infekcije uzročnikom respiratornog oboljenja, kako za djecu tako i za odrasle osobe", kazali su u obavijesti.

Ministrica obrazovanja USK Nermina Ćemalović rekla je kako je veliki broj učenika i nastavnog osoblja obolio od sezonske gripe te je uputila savjet roditeljima da ne šalju djecu u školu ukoliko kašlju i imaju temperaturu, a kako se ne bi širila gripa dalje.

Kada je u pitanju koronavirus, istakla je kako za sada nema potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom. Do jučer su 22 osobe bile pod nadzorom.

"One su došle s područja gdje postoji žarište virusa, 19 je građana iz Italije među kojima su i naši državljani koji rade tamo, dvoje je iz Irana i jedan iz Kine, Niko nije pokazao simptome bolesti. Oni se kontrolišu i dobili su upute šta da rade. Oni su u kućnoj izolaciji i za sada nema sumnja da je iko od njih zaražen", kazala je Ćemalović.