Osnovne škole
22

Vlasti u Kantonu Sarajevo analiziraju najbolji model za subvencioniranje produženog boravka

S. Š.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U oktobru 2023. godine u Skupštini Kantona Sarajevo podnijeta je inicijativa kojom se traži subvencioniranje produženog boravka u osnovnim školama. Pred početak drugog polugodišta, o ovom pitanju se oglasila zastupnica Vildana Bešlija koja je bila i zagovornica ove inicijative.

Bešlija (Naša stranka) je u Skupštini KS u oktobru kazala da treba smanjiti minimalni propisani broj djece za organizovanje produženog boravka u školama.

"Savremeni način života roditeljima nameće potrebu zbrinjavanja djece nakon redovne nastave dok su oni na poslu. Pojedine škole nemaju dovoljan broj zainteresovanih roditelja u skladu sa minimalno propisanim. To onda onemogućava neke roditelje da upišu djecu u školu koju žele pa ih upisuju u škole koje organizuju produženi boravak a koje su nerijetko mnogo udaljenije od njihovog mjesta boravka", poručila je Bešlija tada.

Kazala je, također, da ako bi se smanjio propisani broj djece neophodne za organizaciju produženog boravka, uz subvenciju iz kantonalnog budžeta, škole bi bile više prilagođene potrebama djece.

Zbog sve većeg broja upita i interesovanja roditelja pored početak drugog polugodišta, Bešlija kaže da se radi na analizi najboljeg modela za subvencioniranje produženog boravka.

"Želim vas obavijestiti da se nakon usvojenog budžeta za ovu godinu radi na analizi najboljeg modela za subvencioniranje produženog boravka. Kako bi dostupnost produženog boravka u školama bila veća, potrebno je smanjiti propisani broj djece za organizovanje produženog boravka te će na taj način biti smanjen pritisak na upis u pojedine škole, odnosno ovu uslugu će imati veći broj škola u Kantonu Sarajevo", napisala je Bešlija putem svog Facebooka.

Također, ona dodaje i to da će posebna pažnja biti posvećena i organizovanju aktivnosti tokom raspusta što bi umnogome značilo porodicama gdje rade oba roditelja.

"Želimo da nakon politike subvencioniranja boravka u vrtićima koju smo već obezbijedili, brigu o našoj djeci podignemo na veći nivo. U skladu s tim, rade se pripremne aktivnosti koje će na pravi način uzeti u obzir sve specifičnosti te će nakon usvajanja Programa Vlade realizacija krenuti u ovoj školskoj godini, najvjerovatnije od aprila, a od naredne školske godine sa većim brojem škola koje organizuju produženi boravak", zaključuje Bešlija.