SDS
0

Vlasti Srbije i RS-a obmanjuju narod da su "iznenađeni" mišljenjem MSP-a

FENA
Srpska demokratska stranka (SDS) smatra “neiskrenim i pokušajem obmane” tvrdnje vlasti u Srbiji i Republici Srpskoj da su ''iznenađeni'' odlukom Međunarodnog suda pravde (MSP) povodom samoproglašenja nezavisnosti Kosova, “zato što im je unaprijed bilo poznato kakva će ona biti”, saopćeno je danas iz te stranke.

Ukoliko je nisu mogli predvidjeti, to je, navodi ova stranka u saopćenju, “potvrda katastrofalno loše procjene rukovodstva koja će imati nesagledive posljedice”.

SDS ističe da je “sijanje novih iluzija kako će Generalna skupština UN-a promijeniti mišljenje MSP koji je njen organ, namijenjeno zamajavanju naroda, jer prethodni politički događaji jasno ukazuju da je Srbija itekako bila svjesna kakvo mišljenje iz Haga može očekivati”.

S obzirom na to da mišljenje MSP "otavara novo poglavlje u međunarodnom pravu i njegovom determinisanju teritorijalnog suvereniteta", SDS je očekivala od predsjednika Vlade RS-a Milorada Dodika da obavi konsultacije sa svim političkim faktorima u RS-u kako bi izašli sa zajedničkim stavom prema novonastaloj situaciji, te poziva da se to uradi.