BiH
17

Vlasti RS ispunile tek šest od 389 predizbornih obećanja

Klix.ba
Tri vladajuće partije u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpske koje su nakon Opštih izbora 2010. godine formirale vlast (SNSD, DNS i Socijalistička partija) u protekle tri godine ispunile su svega šest od 389 obećanja koje su dale građanima tokom predizborne kampanje.

Rezultati su to monitoringa ispunjenosti obećanja partija koje je danas u Banjoj Luci predstavio tim Istinomjera Udruženja građana Zašto ne.

Pojedinačno gledano SNSD je ispunio pet od 190 obećanja, Socijalistička partija jedno od 125 datih obećanja biračima, a DNS, tri godine od izbora, nije ispunio nijedno od 74 obećanja.

Tim Istinomjera navodi da, kada se analizira vjerovatnoća ispunjenja obećanja za ostatak mandata, može se konstatovati da tek pet posto obećanja ima veliku vjerovatnoću da budu realizirana, 36 posto ima srednju vjerovatnoću ispunjenja, a čak 59 posto obećanja ima malu ili nikakvu vjerovatnoću da budu ispunjena.

Najviše obećanja sve tri vladajuće partije dale su u oblasti ekonomije, njih 170, ali samo sedam posto njih ima veliku vjerovatnoću da budu ispunjena.

Kada se pogleda ukupan progres u ispunjenju obećanja koja su građanima dali SNSD, DNS i SP, navode u UG Zašto ne, nakon prvih šest mjeseci mandata Vlade RS došlo je do stagnacije u ispunjenju ciljeva izbornih programa tih partija.

"Vlada RS-a se suočila sa nedostatkom sredstava za ispunjavanje ambicioznih socijalnih programa, a evidentno je i neprovođenje politike smanjenja troškova javne administracije, te veliko kašnjenje u implementaciji infrastrukturnih projekata“, rezultati su monitoringa tima Istinomjera.

Iz UG Zašto ne ističu da ni rekonstrukcija Vlade RS, koja je izvršena u februaru ove godine, nije donijela nikakve suštinske promjene, odnosno nije došlo do ubrzanja procesa u realizaciji predizbornih obećanja.

Iz svega navedenog može se zaključiti da su vladajuće stranke u RS obmanule i borce i penzionere i socijalno ugrožene kategorije stanovništa.

Osim što su obećanja kojima su osvojili vlast ostala mrtvo slovo na papiru, SP je otišla i korak dalje. Prepisujući izborni programa od socijalista Crne Gore dali su obećanja koja se ne mogu realizirati, jer u RS ne postoje institucije ni zakoni na kojima su ona utemeljena.