BiH
0

Vlasti će nastaviti traganje za nestalima

FENA
Članovi Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) danas su se u Sarajevu sastali s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH.

Članovi Komisije su rekli da na Bosnu i Hercegovinu otpada više od 70 procenata nestalih, oko 23.000 ljudi. Ni u jednoj zemlji broj nestalih osoba nije ni blizu ovom broju.

ICMP je pomogao da se korištenjem DNK identificira više od 14.500 nestalih.

Članovi Komisije su uvjerili predsjedavajućeg Zvizdića da će, iako će ICMP preseliti svoje sjedište ove godine iz Sarajeva u Hag, Komisija održati svoj program u regionu i nastaviti da podržava napore vlasti BiH da nađu 8.000 ljudi koji se vode kao nestali.

Članovi Komisije su obavijestili predsjedavajućeg Zvizdića o ključnim koracima za koje ICMP vjeruje da je potrebno poduzeti kako bi se održala ova aktivnost. Uz pohvalu vlastima za potpisivanje Izjave o ulozi države u rješavanju pitanja nestalih osoba, zajedno sa Srbijom, Crnom Gorom i Hrvatskom prošle godine u Mostaru, članovi Komisije su naglasili da nadležna bh. ministarstva sada moraju preuzeti puni rukovodni nadzor nad Institutom za nestale osobe (MPI) i preuzeti hitne korake da se riješe pitanja rukovodstva i finansiranja MPI.

Oni su, također, pozvali vlasti na puno provođenje Zakona o nestalim osobama završavanjem verifikacije Centralnog registra nestalih osoba i osnivanjem fonda za porodice nestalih, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

"Vjerujemo da predsjedavajući Zvizdić i članovi Vijeća ministara mogu postaviti traženje nestalih osoba u Bosni i Hercegovini na održiv put, a ohrabreni smo konstruktivnim i praktičnim tonom naših današnjih razgovora", rekao je predsjedavajući ICMP-a i bivši ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini Thomas Miler.

  • Vijeće ministara donosi svoju političku agendu - rekao je predsjedavajući Zvizdić i dodao da "svako od nas potpuno razumije koliko je važno pitanje nestalih lica za stabilnost i oporavak Bosne i Hercegovine. Posvećeni smo daljnjem napretku ovog procesa".