{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlasti BiH ništa nisu uradile, OHR ostaje do oktobra

S
25.2.2010. u 16:03
0
20
Vlasti BiH ništa nisu uradile, OHR ostaje do oktobra
0
Vlasti BiH ništa nisu uradile, OHR ostaje do oktobra
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira u BiH (PIC) nakon dvodnevnog zasijedanja zaključio je kako vlasti u BiH nisu uradile ništa na ispunjavanju pet uslova i dva cilja kako bi se Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) transformisao u Ured specijalnog predstavnika EU za BiH.
Kako je kazao visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko nakon sjednice PIC-a, ocijenjeno je kako pomenuta tranzicija neće biti okončana prije oktobarskih općih izbora te je kazao kako je Upravni odbor PIC-a u BiH nezadovoljan činjenicom da vlasti BiH nisu uradile ništa u provedbi pet ciljeva i dva uslova.

"Na sjednicu smo pozvali predsjedavajućeg i zamjenike predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH jer smatramo da trebaju početi raditi na način kako se to od njih očekuje, a to je da preuzmu odgovornost za vođenje zemlje. Ispunjavanje uslova za liberalizaciju viznog režima ohrabrujući je primjer kako se treba raditi", kazao je Incko te dodao da Upravni odbor PIC-a smatra kako ustavne reforme moraju biti provedene radi nastavka integracije BiH u EU, iako nisu uslov za gašenje OHR-a.

Upravni odbor PIC-a upozorio je i na činjenicu da vrijeme za provedbu presude Evropskog suda za ljudska prava ističe i da bi vlasti BiH pored iskazane volje što prije trebale poduzeti konkretne korake.

"Kašnjenje u izvršenju nedavne presude Evropskog suda za ljudska prava moglo bi dovesti do toga da naredni izbori budu nekompatibilni sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima što bi u konačnici moglo uticati na sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", upozorili su članovi Upravnog odbora PIC-a u komunikeu, te najavili da će se sljedeća sjednica održati u Sarajevu 29. i 30. juna 2010.

Upravni odbor PIC-a pozvao je vlasti BiH da nastave saradnju sa Haaškim tribunalom, te su upozorili nadležne da moraju ispuniti sve obaveze prema međunarodnom pravu i omogućiti hapšenje preostalih haaških bjegunaca - posebno Ratka Mladića, te da moraju raditi na uništavanju njihovih mreža pomagača.

U komunikeu je potcrtana važnost slobodnog izvještavanja o predstojećim izborima i predizbornoj kampanji te su pozvali sve medije na objektivnost i rad po najvećim međunarodnim standardima. Pružili su punu podršku Regulatornoj agenciji za komunikacije.

Inzko je nakon završetka sjednice Upravnog odbora PIC-a kazao da će međunarodna zajednica pomno pratiti kampanju, ali da neće biti uključena u smislu podrške određenoj političkoj stranci.

"Međunarodna zajednica želi da se neke stvari dogode: veliki odziv birača, da građani pogledaju stranačke programe i vide kako su u njima zastupljena evropska pitanja, ekonomija, obrazovanje i drugo.Podržat ćemo možda neke nove ideje, ali ne i određene političke stranke", kazao je Inzko potcrtavši da građani na oktobarskim izborima u svojim rukama imaju bonska ovlaštenja i pozvao ih je da mijenjaju situaciju koristeći otvorene liste te da kritički sagledaju bilancu vladajuće koalicije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: