Valentin Inzko
0

"PIC će odlučiti o zatvaranju ili transformaciji OHR-a"

FENA
Valentin Inzko
Valentin Inzko
Vijeće za implementaciju mira (PIC) želi da zna stavove političara u BiH o različitim pitanjima bilo da se radi o državnoj ili o vojnoj imovini i o svim drugim, kazao je danas u Sarajevu novinarima Valentin Inzko, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH.

"Zato sam jučer počeo konsultacije s liderima, a ovih dana ići ću i u Banju Luku da bih dobio jasnu sliku o stavovima političara", dodao je Inzko.

Također je kazao da će PIC odlučiti o zatvaranju OHR-a, ali da će im on dati analizu stanja.

Razlog ovim sastancima jeste i mogući dolazak visoke predstavnice Evropske unije za vanjsku politiku Catherine Ashton u BiH, koju će vjerovatno zanimati analiza stanja u BiH, kazao je on.

Na pitanje novinara zašto OHR nije ranije djelovao kada je u pitanju Zakon o referendumu u Republici Srpskoj, Inzko je kazao da prvo želi da vidi šta je sadržaj zakona te da onda donese konačan stav.

"Ako zakon bude izlazio iz okvira Republike Srpske i bude mogao dovesti u pitanje BiH, tada će to biti druga stvar", rekao je.

Komentirajući nedavnu izjavu člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića 'da OHR treba da se bavi važnijim pitanjima u BiH od sankcija u RS-u', Inzko je kazao da sankcija za sada nema.

"Moja pitanja su dejtonska pitanja, dok bi se političari mogli baviti drugim pitanjima kao što su pitanja korupcije, ekonomije, edukacije itd. Zadužen sam za Dejtonski sporazum", pojasnio je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.