Na pomolu nova većina?
351

Vlast u Tuzli uzdrmana, opozicija uz pomoć SBB-a smijenila dva ministra

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Kantonalni ministar unutrašnjih poslova Sulejman Brkić i ministar za rad socijalnu politiku i povratak Admir Hrustanović danas su smijenjeni sa ovih pozicija. Prijedlog njihove smjene predali su zastupnici Naše stranke u Skupštini Tuzlanskog kantona.

Naime, na današnjoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona opozicija sastavljena od SDP-a, PDA i Naše stranke, a podržana SBB-om iz vlasti, smijenila je dva ministra iz vladajuće većine, Sulejmana Brkića (SDBiH) i Admira Hrustanovića (Stranka za BiH).

Sada već bivši ministar unutrašnjih poslova Sulejman Brkić smijenjen je zbog potvrđene optužnice za produženo krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi u stjecaju s krivičnim djelom zloupotrebe položaja i ovlaštenja.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Ministar Admir Hrustanović smijenjen je zbog pravomoćne presude kojom je uslovno osuđen zbog učešća u fizičkom obračunu i nanošenja povreda drugom muškarcu.

Spomenuti ministri su smijenjeni sa 19 glasova "za", pet "protiv" i 11 "suzdržanih", a među onima koji su podržali njihovu smjenu našla su se i dva zastupnika SBB-a koji su dio koalicije, koju čine SDBiH, SDA, DF i Stranka za BiH. Zanimljivo je i to da je za smjenu glasao i Midhat Čaušević iz SDA, dok su njegove ostale kolege bile suzdržane.

Iz SBB-a navode da su i dalje dio skupštinske većine koja je formirana u julu prošle godine.

"Tu se ništa ne mijenja, a mi smo samo po pitanju smjene bili za. Mislimo da smijenjeni ministri nisu mogli kvalitetno vodit resore i zastupati stavove većine. Prijedlog smjene smo podržali iz ljudskih razloga", naveo je predsjednik Kluba zastupnika SBB-a Nedžad Hamzić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Današnja smjena ministra pokazala je razjedinjenost u skupštinskoj većini. Mišljenja svih stranaka koje participiraju u Skupštini Tuzlanskog kantona sada su podijeljena – dok jedni tvrde da je na pomolu nova skupštinska većina, drugi pak navode da je koalicija iz prošle godine i dalje stabilna.

Smjena ministra za rad, socijalnu politiku i povratak predstavljala je iznenađenje za Stranku za BiH kojoj pripada. Kako su kazali iz ove stranke, smjena za njih je udarac koji nisu očekivali.

"Mi smo jučer imali drugačije stavove političkih subjekata, a danas se desilo da su neki od njih to promijenili, dajući podršku inicijativi za razrješenje dužosti ova dva mnistra. Mi o smjeni unutar većine nismo razgovarali, a sada imamo određenih sumnji u iskrenost namjera onih koji su doveli do ovakve situacije – da je to za potrebe predizborne kampanje i to sasvim razumijemo", naveo je Mirnes Gušić, predsjednik Kluba zastupnika Stranke za BiH u Kantonalnoj skupštini.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Trenutni status ove stranke u skupštinskoj većini definitivno nije zauzet, ali će to biti poznato naknadno.

"Sudeći po onome što smo danas vidjeli na sjednici, skupštinska većina postoji, a da li je to ista koja je bila na nekoj od ranijih sjednica sada se postavlja pitanje. Imamo izjave političkih predstavnika da su oni i dalje dio skupštinske većine koja je do sada radila, ali mislim da se o tome treba dobro razmisliti", istaknuo je Gušić.

Predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović iz SDBiH ističe da će se skupštinska većina iskristalisati u narednom periodu.

"Koliko mi je poznato SBB je i dalje dio skupštinske većine, a stranka SDBiH će predložiti novog ministra unutrašnjih poslova. Kada će to biti još nije poznato, ali to ministarstvo nama pripada", naveo je Vujović.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Zastupnici SDA nisu u potpunosti bili ujedinjeni prilikom glasanja za smjenu dva ministra, s obzirom na to da je njihov član Midhat Čaušević bio "za" dok su ostali ostali "suzdržani". Predsjednik Kluba zastupnika SDA Šekib Umihanić stava je da je danas bespotrebno izglasana smjena ministara.

"Mislim da je još uvijek rano za donošenje zaključaka o tome da je danas stupila nova skupštinska većina. Smatramo da je stabilna Vlada TK, kao i koalcija. Današnje ponašanje kolega iz SBB-a donosi se samo na jednu tačku dnevnog reda. Kada je riječ o našem zastupniku koji je glasao za smjenu, mogu reći da je tu u pitanju njegova principijelnost i on je ostao doslijedan", dodao je Umihanić.

Iz opozicije su naveli da su u stanju formirati novu skupštinsku većinu, ali detalje koje stranke bi mogle biti okupljene u javnost za sada nisu željeli iznositi.

"Bojim se da u ovom trenutku niko nema skupštinsku većinu i da ćemo ući u vrlo nestabilan period s pitanjem kako će Vlada i Skupština funkcionisati", potcrtao je Gušić koji je najavio da će zastupnici Stranke za BiH napustiti nastavak sjednice Skupštine TK.

Kada je riječ konkretno o današnjoj smjeni dva ministra, šef kluba zastupnika DF-a Mahir Mešalić kazao je kako se scenarij iz Sarajevskog preslikava u Tuzlanskom kantonu.

"Nije upitan odlazak ministara nego način njihove smjene. Mi imamo smjenu bez imenovanja novih ministara. Ovo se radi po instrukcijama iz Sarajeva, a ruše se institucije Tuzlanskog kantona. Sekretari ne mogu obavljati funciju to vidimo u KS i ovo je udar na TK. Ko ima većinu neka je napravi, a mi s PDA nećemo. U političkom smislu ne zamjerimo SBB-a", rekao je Mešalić.