Jedna od mjera
183

Vlast u Sarajevu obećala da će dijeliti maske i prečišćivače zraka socijalno ugroženim

M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Vlada Kantona Sarajevo osigurat će socijalno ugroženim građanima ovog kantona besplatne zaštitne maske i prečišćivače zraka kao pomoć zbog izuzetno zagađenog zraka. U daljnjim koracima predviđeno je uvođenje besplatnog javnog prijevoza kada ponovo bude proglašena mjera Uzbune.

Premijer Edin Forto kazao je kako će u ponedjeljak održati sastanak s predstavnicima ambasada i stranih organizacija koje imaju sjedište u KS kako bi tražili finansijsku pomoć u rješavanju ovog problema s obzirom na to da budžet nije usvojen niti je donesena odluka o privremenom finansiranju.

"Ovo je nešto što se rješava na duži period. Donijeli smo interventne mjere koje se nisu dobro implementirale na terenu. Veliki je problem sankcionisanja vozila. Saznali smo da bez nekih zakonodavnih izmjena vrlo teško možemo isključivati ljude iz saobraćaja koji ne bi smjeli voziti ta vozila u ovim uvjetima. Nakon izvještaja koji smo dobili i obraćanja inspekcijske uprave, ići ćemo s izmjenama zakonodavstva i pokrenuti inicijativu prema federalnom nivou vlasti. Mi sada nemamo mogućnost da sami sankcionišemo vozila još na tehničkom pregledu koja nisu u skladu sa standardima", rekao je Forto.

Naglasio je kako je ovo dugogodišnji problem s kojim se konkretno Vlada suočava prvi put i da im je potrebna pomoć viših nivoa vlasti.

Na pitanje reportera portala Klix.ba koje su cijene maski koje će nabavljati, Forto je rekao da se cijene maski kreću od nekoliko do 90 KM.

"Znate kako je kada država nabavlja. To ćemo još vidjeti. Za sada preporučujemo korištenje maski koje imaju filtere", rekao je Forto.

Ministar komunalne privrede i infrastrukture KS Srđan Mandić kazao je kako su ostavljeni sami da se bore s ovim problemom iako svi znaju da to ne može biti isključivo problem Vlade KS. Podsjetio je kako im nisu pomogli ni prošle godine kada je Vlada FBiH podržala BH-Gas najavom o povećanju cijene gasa za oko 29 posto, uprkos tome što su ih molili da to ne čine i pozivali na sastanke.

"Da smo ispoštovali i proveli njihovu odluku, cijena gasa bi bila 25 posto viša, ali tada je Skupština KS jednoglasno podržala prijedlog Vlade KS da se ta cijena subvencionira i na to smo potrošili osam miliona KM. Dosta toga smo mogli tim iznosom kako bismo proveli mjere u borbi protiv zagađenja samo da je bilo razumijevanja BH-Gasa i da su zajedno s nama pristupili rješavanju problema", rekao je Mandić.

Ministar prostornog uređenja KS Damir Filipović kazao je kako su ove godine imali 293 aplikanta koji su ispunjavali uvjete za projekt utopljavanja i da su, s tih osam miliona KM koje su potrošili na subvencije, mogli to realizovati.

Ministar Damir Filipović (Foto: D. S./Klix.ba)
Ministar Damir Filipović (Foto: D. S./Klix.ba)

"Za osam miliona KM mogli smo utopliti javne objekte. Prije je godišnje utopljavano sedam objekata, a prošle 48. Mogli smo izmijeniti energente i uvesti nove priključke s prihvatljivim energentima - to su samo neke stvari. Kontinuirano pratimo implementaciju interventnih mjera, ali one nisu rješenje. Izvršili smo oplemenjivanje površina sortama koje vrše apsorpciju štetnih čestica. Kada imamo epizodu Uzbune, moramo gledati i druge izvore zagađenja. Pored saobraćaja, individualnih ložišta i postrojenja, moramo gledati i naše vremenske uvjete. Kod nas je kao poklopac, nema ventiliranja i manjak je protoka zraka u KS", rekao je Filipović.

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta kazao je kako danas na ulicama KS imamo 33 vozila javnog prijevoza više nego prošle godine. Istakao je kako su donijeli trogodišnji plan mjera za poboljšanje javnog prijevoza koje podrazumijevaju povećanje broja vozila, prvenstveno tramvaja i trolejbusa.

Ministar Adnan Šteta (Foto: D. S./Klix.ba)
Ministar Adnan Šteta (Foto: D. S./Klix.ba)

"Investirat ćemo u infrastrukturu, izgradnju pruge Ilidža-Hrasnica, novu trolejbusku mrežu i sve će to biti završeno u naredne dvije godine. Plan je da 95 vozila javnog prijevoza bude ekološki prihvatljivo", rekao je Šteta.

Poručeno je i to da će narednim proglašenjem epizode Uzbune javni prijevoz biti besplatan kako bi animirali građane da koriste javni prijevoz, a ne svoja privatna vozila.