Zakazana sjednica
3

Vlast u RS-u zatražila suspenziju odluke o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH

Piše: Er. M.
Foto: NSRS
Foto: NSRS
Zakazana je sjednica Kolegija Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će biti govora o stavljanju van snage odluke o raspisivanju referenduma o Sudu BiH i Tužilaštvu BiH.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zakazao je za 3. novembar 2017. godine sjednicu Kolegija Narodne skupštine na kojoj treba uspostaviti dnevni red za 24. specijalnu sjednicu Narodne skupštine RS-a.

Čubrilović je zakazao sjednicu nakon što su klubovi zastupnika SNSD-a, DNS-a, Socijalističke partije i SDS-K, podnijeli zahtjev za zakazivanje posebne sjednice Narodne skupštine za čiji dnevni red su predložili dvije tačke i to Prijedlog odluke o stavljanju van snage Odluke o raspisivanju republičkog referenduma i Prijedlog odluke o stavljanju van snage Odluke o izboru članova Komisije za sprovođenje referenduma.

Podsjećamo, Narodna skupština RS je u julu 2015. godine donijela odluku o raspisivanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH, ali ta odluka nikada nije objavljena u Službenom listu RS.

Opozicija je zahtijevala objavljivanje odluke, a najavila je i krivične prijave protiv osoba koje su odgovorne što ta odluka nije ozvaničena.

Predsjednik entiteta RS Milorad Dodik u septembru je javno objavio da RS odustaje od referenduma o nezavisnosti, čije je održavanje bilo definisano Deklaracijom SNSD-a koja je donesena 2015. godine.