Dok građani čekaju
19

Vlast u RS-u za saniranje štete od poplava izdvojila dva miliona KM, FBiH se još čeka

Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Nakon što je opasnost od poplava prošla, sada preostaje saniranje štete. Vlada Republike Srpske je za saniranje oštećenih nasipa i čišćenje kanala izdvojila 2 miliona maraka, ali će se građani još načekati dok dobiju konkretniju pomoć vlasti. U FBiH još nisu poznate detaljnije aktivnosti i iznos novca za sanaciju.

Vlada RS-a najviše novca obezbijedila je za nasip na Moštanici, čak 900 hiljada maraka, a popravke slijede i u Banjoj Luci, Modriči, Vukosavlju i Gradišci, rekao je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, nakon sastanka Koordinacionog tima za praćenje stanja usljed obilnih padavina.

"Mi smo to sve odobrili i to ide ovih dana na potpisivanje ugovora sa izvođačima koji već imaju ugovore sa Javnim preduzećem, nećemo ići na one tenderdske procedure da gubimo vrijeme, nego naprosto želimo da ove stvari odradimo", kaže Višković, prenosi ATV.

Kada je u pitanju FBiH još uvijek nije poznat iznos novca koji će izdvojiti Vlada entiteta, a koliko kantoni i općine. Najteže pogođena područja u posljednjim poplavama u FBiH su Sanski Most te dijelovi Srednjobosanskog i Zeničko-dobojskog kantona.

Evidentno je da je u BiH postoji još mnogo kritičnih tačaka kada je riječ o zaštiti od poplava. Brojni građani svoje domove još brane onako kako umiju i nadaju se da ih neće pogoditi katastrofa.

Građani koji su pogođeni poplavama za eventualnu nadoknadu štete morat će čekati, a prioritet će biti uređenje korota rijeka i nasipa na kritičnim tačkama.

Poplave 2014. kao i ove posljednje su pokazale da je veliki problem usljed poplava nagli rast lokalnih vodotoka potoka koji stvaraju bujice koje nanose ogromnu štetu. Tako je jedna od tih bujica prije nekoliko dana u Begovom Hanu odnijela šestogodišnjeg dječaka za kojim se još traga.

Pripadnici Civilne zaštite Republike Srpske priskočili su u pomoć Federaciji BiH, gdje se dvije osobe vode kao nestale u okolini Žepča.

Podsjetimo, zbog poplava koje su 2014. pogodile Bosnu i Hercegovinu, raseljeno je gotovo 90.000 građana. Šteta je procijenjena na dvije milijarde eura.