|

Vlast u RS ne želi raspravljati o stanju u ekonomiji i zdravstvu

Vlast u RS ne želi raspravljati o stanju u ekonomiji i zdravstvu
61
F
FENA
30.8.2017. u 14:34
83
komentara
61

dijeljenja
Vlast u RS ne želi raspravljati o stanju u ekonomiji i zdravstvu Foto: Arhiv/Klix.ba
Premijerka Republike Srpske (RS) Želka Cvijanović tvrdi da opozicija ima pravo da podnosi interpelacije, ali i da vlast ima svoj stav o tom pitanju, koji se ne slaže s tvrdnjama SDS-a, PDP-a i NDP-a.
"Te njihove interpelacije u formalnom smislu pokazuju određene manjkavosti. Interpelacija nije materijal od nekoliko stotina stranica, s pitanjima i potpitanjima, a i materijali su im neažurni, netačni i puni tendencioznih konstatacija", ustvrdila je Cvijanović novinarima u Banjoj Luci ističući da je Vlada o većini temama na kojima institiraju opozicionari već izvještavala javnost.

Predstvanici SDS-a, PDP-a i NDP-a su podnijeli nekoliko interpelacija, o lošem stanju u ekonomiji, zdravstvu i drugim oblastima u RS-u, ali su iz vladajuće većine najavili da neće podržati njihov zahtjev da se o tim temama raspravlja u Narodnoj skupštini.

Cvijanović je optužila opoziciju da je nejedinstva u stavovima, jer neki od njih žele da napuste parlament, drugi da se pobiju u Narodnoj skupštini, a treći da pričaju o stvarima koje oni hoće.

- Kod njih prepoznajem samo destruktivnost, malicioznost i bilo bi preskupo da se u parlamentu nekoliko dana priča ovim temama - rekla je entitetska premijerka.

Ponovila je da Vlada ne podržava povećanje plaća u Željeznicama RS-a, koje su u procesu restrukturiranja.

Kada je u pitanju najava predsjednika RS-a i SNSD-a Milorada Dodika da će glavni revizor Duško Šnjegota biti smijenjen, jer pokušava da raznim tendecioznim informacijama uvede javnost u zabludu u vezi s određenim činjenicama, Cvijanović je navela da se o Glavnoj službi za reviziju javnog sektora RS-a raspravlja u Narodnoj skupštini, a ne entitetskoj vladi.

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a je nedavno objavila konsolidirani finansijski izvještaj za korisnike budžeta RS-a za 2016., u kojem je navedeno da je nepokriveni deficit budžeta RS-a iznosio najmanje 175,6 miliona KM, a da su budžetski korisnici stvorili za najmanje 118 miliona KM veće obaveze od raspoloživih sredstava, a te brojke vlast u RS-u osporava.
Prijavi grešku


Komentari (83)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...