BiH
7

Vlast u BiH ozbiljnije radila na samo 8 od 1.569 obećanja

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U posljednjem kvartalu 2013. godine nisu zabilježene značajne promjene u dinamici ispunjavanja predizbornih obećanja partija na vlasti na državnom i entitetskim nivoima.

Nastave li ovim tempom, partije na vlasti neće ostvariti ništa bolji rezultat od svojih prethodnika u prošlom mandatu. Rezultat je ovo prvog periodičnog izvještaja inicijative Istinomjer u izbornoj godini.

Inače, do septembra 2013. godine, sve partije na vlasti uspjele ostvariti značajniji napredak u ispunjavanju svojih predizbornih obećanja u tek 4,1% datih obećanja. U kategoriji djelimičnog napretka našlo se 25,4% obećanja, dok je čak 70,4% predizbornih obećanja ostalo sa malom ili nikakvom šansom da će biti ispunjena do kraja mandata.

Od septembra do decembra 2013. godine, nije se mnogo promijenilo: od ukupno 1.569 predizbornih obećanja, do kraja decembra 2013. godine, svega 53 obećanja je promijenilo status u odnosu na septembar iste godine, od čega je 39 obećanja dobilo bolju ocjenu, dok je u 14 slučajeva došlo do nazadovanja ili stagnacije u ispunjavanju obećanja u odnosu na stanje iz septembra 2013.

Ukoliko se do kraja mandata zadrži isti tempo u ispunjavanju obećanja, u najboljem slučaju tek 5,2% od 1569 obećanja ima velike šanse za ispunjenost do oktobra 2014. godine, što znači da bi se ostvario tek neznatno bolji rezultat od onog koji su postigle partije na državnom nivou u prošlom mandatu, kada su uspjele ispuniti ukupno 5% predizbornih obećanja.

Među 39 pozitivnih ocjena, svega je 8 obećanja kod kojih je ostvaren iole značajan napredak. Posmatrano u procentima, to znači da je za četiri mjeseca zabilježen bilo kakav napredak u tek 2.5% ukupnog broja obećanja, dok je značajniji napredak zabilježen u samo 0,5% obećanja. Kod obećanja koja su dobila negativne ocjene, može se konstatovati da je za četiri mjeseca došlo do stagniranja ili nazadovanja u ispunjavanju 0,9% obećanja.

Gledano po partijama, za prethodna četiri mjeseca, najbolji rezultat ostvarila je SDA, čijih 20 obećanja je promijenilo ocjene, pri čemu je 16 obećanja dobilo više, a 4 niže ocjene od prethodnih. Za njom slijedi SDP, čijih je 9 obećanja dobilo više, a 2 niže ocjene u odnosu na septembar 2013. godine. Od 7 obećanja SP RS pozitivne ocjene dobilo je 5, a negativne 2 obećanja. SBBBiH je dobio 6 novih ocjena (3 pozitivne i 3 negativne), dok je NSRzB dobila 4 nove ocjene (2 pozitivne i 2 negativne). SNSD je zabilježio promjene u ocjenama svega 4 obećanja, od čega su u dva slučaja ocjene povećane, a u dva je ocjena smanjena. Najmanji broj novih ocjena dobio je DNS, koji je zabilježio jednu novu pozitivnu ocjenu.

Najviše promjena zabilježeno je u obećanjima partija koje učestvuju u radu Vlade FBiH. Neki od poteza Vlade FBiH koji su najviše utjecali na promjene ispunjenosti obećanja su usvajanje Zakona o istraživanju i eksploataciji nafte i plina, osnivanje Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju, te utvrđivanje Nacrta zakona o Fondu za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost FBiH. Konačno usvajanje Strategije reforme penzijskog sistema u FBiH donijelo je pozitivne ocjene jednom obećanju SDP-a, ali i negativne ocjene za NSRzB, SDA i SDP, jer strategija odriče mogućnost uvođenja više stubova PIO, koje su u svojim izbornim programima obećale sve ove partije.

U aktivnostima Vijeća ministara nije se našlo mnogo toga što je bitno uticalo na promjenu statusa obećanja partija koje učestvuju u njegovom radu. Pozitivne ocjene zabilježio je SBBBiH u oblasti kontrole naoružanja, jačanju transparentnosti u oblasti odbrane, te međunarodne saradnje na ovom polju. Sa druge strane, tri obećanja SBBiH u oblasti kulture dobila su negativne ocjene zbog kontinuiranog odbijanja Ministarstva civilnih poslova BiH da se pozabavi pitanjem finansiranja institucija kulture od značaja za BiH.

Jedna od gorućih tema u proteklom periodu, smjena kadrova SDS-a u Vijeću ministara, donijela je negativnu ocjenu za obećanje SNSD-a o saradnji sa partijama iz Republike Srpske, dok je ova stranka zabilježila pozitivnu ocjenu vezano za pokretanje aktivnosti za deblokiranje sredstava Elektroprenosa BiH.

U Republici Srpskoj, usvajanje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, promijenilo je nekoliko ocjena u obećanjima SP RS, i u pozitivnom i u negativnom pravcu. Nekoliko obećanja koja se odnose na visinu penzija u RS prvi put su dobila pozitivne ocjene kada je Vlada RS donijela odluke o povećanju penzija za ukupno 5,5%. Usvajanje Strategije borbe protiv korupcije u Republici Srpskoj također je donijelo pozitivne promjene nekim obećanjima SP RS. Sa druge strane, staro obećanje SNSD-a o izgradnji aerodroma u Trebinju izgubilo je svake šanse za ostvarivanje nakon što je ovo preduzeće i zvanično ugašeno, brisanjem iz Registra privrednih subjekata.

U prethodnom mandatu “Istinomjer” je pratio ispunjavanje svega 367 obećanja na državnom nivou vlasti, bez entitetskih vlada. Uključivanje novih partija i nivoa vlasti u monitoring, te znatno veći broj obećanja partija u aktuelnom mandatu nisu, kako se čini, nimalo pomogli ostvarivanju pozitivnijeg rezultata u ispunjavanju predizbornih obećanja.

Naime, ukoliko se do kraja mandata zadrži isti tempo u ispunjavanju obećanja, u najboljem slučaju tek 5,2% od 1.569 obećanja ima velike šanse za ispunjenost do oktobra 2014. godine, što znači da bi se ostvario tek neznatno bolji rezultat od onog koji su postigle partije na državnom nivou u prošlom mandatu, kada su uspjele ispuniti ukupno 5% predizbornih obećanja. Sa druge strane, ako se i negativni trendovi nastave do kraja mandata, do oktobra 2014. godine može se očekivati da će čak 73,3% datih obećanja ostati neispunjeno, što je znatno više od 64% neispunjenih obećanja koliko su imale partije u prethodnom mandatu.