BiH
713

Vlasnik Tibra Pacifica BiH duguje više od 9 miliona KM, UIO bezuspješno pokušava naplatiti sredstva

Piše: A. B.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBiH), vlasnik građevinske kompanije i stambenih jedinica u Sarajevu Tibra Pacific Tihomir Brajković državi duguje više od devet miliona konvertibilnih maraka.

Vlasnik Tibra Pacifica ujedno je i vlasnik i direktor kompanije Meso-Impex d.o.o. Kiseljak. Kao odgovorna osoba upisan je Tihomir Brajković, a kao vlasnici Tihomir i Marija Brajković.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH 2007. godine pokrenula je postupak prinudne naplate od kompanije Meso-Impex d.o.o. nakon utvrđenih neregularnosti, odnosno neplaćene carine.

"U navedenom predmetu je postupala Grupa za prinudnu naplatu u Sarajevu koja je po izvršnim rješenjima Odsjeka za carine Sarajevo iz 2007. godine pravovremeno pokrenula obavijesti o nalogu za prinudnu naplatu i zahtjev za uplatu u prinudnoj naplati te je kompletan predmet s preduzetim mjerama i obračunatim kamatama proslijeđen Odsjeku za provođenje i poštivanje carinskih i poreznih zakonskih propisa Sarajevo", navode za Klix.ba iz UIO.

Foto: UIOBiH
Foto: UIOBiH

Uprava za indirektno oporezivanje prvo je od Brajkovića, odnosno zbog dugovanja njegove kompanije, 2010. godine pokušala zaplijeniti automobile, ali bezuspješno jer je Brajković naveo da je već rasprodao automobile.

"Pljenidba automobila se nije mogla realizirati jer vozila nisu bila dostupna s obzirom na to da je Brajković dostavio račune, odluke i kupoprodajne ugovore o prodaji vozila tokom 2005., 2007. i 2009. godine. Rješenjem Općinskog suda u Kiseljaku iz 2007. godine dozvoljen je upis predbilježbe pljenidbe u korist UIOBiH, potom rješenjem Općinskog suda u Kiseljaku iz 2011. godine dozvoljen je upis predbilježbe pljenidbe nekretnina u korist UIOBiH te je rješenjem Općinskog suda u Kiseljaku iz 2013. godine, dozvoljena uknjižba zakonske hipoteke u korist UIOBiH radi naplate dospjelih, a neizmirenih javnih prihoda u iznosu od 3.447.709,29 KM, uvećano za iznos kamate po stopi od 0,06 posto dnevno od dana uplate duga", naveli su iz UIOBiH.

Nadalje se navodi kako je i tokom 2011. godine nastavljena istraga, odnosno mogućnost naplate potraživanja u cilju dokazivanja eventualnog izvršenja krivičnih djela Brajkovića kao poreskog obveznika.

Na osnovu izdatih naloga UIOBiH za pljenidbu postojeće i buduće imovine, vršene su kontinuirano i pismene izjave o pljenidbi novca koji se nalazio na računu u banci Brajkovića. Nakon bezuspješne pljenidbe automobila, donesena su rješenja da se u potpunosti blokiraju njegovi bankovni računi.

Napominjemo da je kompanija Tibra Pacific iz Kiseljaka, registrirana po osnovu poreza na dodanu vrijednost 20. oktobra 2005. godine, a kao odgovorna osoba upisana je Marija Brajković, dok je kao vlasnik upisan Tihomir Brajković.

Brajkovićev Meso-Impex d.o.o. nalazi se na prvom mjestu kada je riječ o dugovanjima fizičkih i pravnih osoba iz carinskog postupka UIOBiH i to godinama. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u ovom slučaju nije pokrenulo nikakvu istragu, a iz ove pravosudne institucije nisu imali komentar na naš upit.