Predložili rješenje
2.1k

Vlasnici nargila barova u Federaciji mole da im se dozvoli nastavak rada

N. V.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Udruženje vlasnika nargila barova sa područja Federacije BiH reagovali su na odluku kojom se dozvoljava rad ugostiteljskih objekata, ali ne i nargila barova kazavši kako smatraju da su diskriminisani.

Ugostiteljskim objektima kao i brojnim institucijama 15. marta je zabranjen rad kako bi se spriječilo širenje koronavirusa. Odluka o ponovnom radu ugostiteljskih objekata je donesena 12. maja međutim dozvoljen je rad samo na otvorenom, a lokalima koji nude korištenje nargile/šiše nije dozvoljeno da ponovo otvore svoje objekte.

"Smatramo da je ovakva Odluka vezana za zabranu upotrebe i konzumiranje nargila na otvorenom prostoru nezakonita i protivna Ustavu BiH, Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, te Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima, a sve navedeno je i dio Ustava BiH jer su u isto i inkorporirane, te garantuju pravo na život, zabranu diskriminacije kao i pravo na rad i pravo na slobodu izbora zaposlenja na pravične i povoljne uslove rada", saopšteno je iz Udruženja.

Na području Federacije BiH registrovano je 340 nargila barova koji zapošljavaju oko 4.000 radnika istaknuli su to vlasnici objasnivši da i oni mogu raditi na otvorenom te da je to mnogima i potrebno.

Oni takođe objašnjavaju da su u mogućnosti poštovati sve higijensko-epidemiološke mjere:

"U nargila barovima nakon svakog korištenja nargile nastavak koji se koristi za pušenje se baca te se novom korisniku daje hermetički zatvoren novi nastavak za konzumiranje nargile pa je prema tome svaki korisnik usluga nargila barova u pogledu zdravlja i zaštite kako i ranije tako i u ovom periodu u cjelosti zaštićen i ne postoji niti jedan zakonski razlog da se samo nargila barovima ne dozvoli rad."

Ističu da ovakva zabrana nije donesena i na području Republike Srpske zbog čega smatraju da su dovedeni u neravnopravan i diskriminatoran položaj u odnosu na kolege iz tog entiteta.

"Molimo vas da razumijete i shvatite ozbiljnost situacije u kojoj se nalazimo obzirom na to da u ovom momentu nije otpušten nijedan radnik već puna dva mjeseca iako nemamo prihoda", poručili su vlasnici ovih ugostiteljskih objekata.

Njihova molba odnosi se na razmatranje ukidanja ovakve odluke, odnosno da im se dozvoli nastavak rada, "ne oduzima pravo na rad i sve ono što je zagarantovano Ustavom."

Također su predložili i način na koji će funkcionisati njihov rad, odnosno da svaki konzument nargile koristi jednu nargilu uz poštivanje svih ostalih pravila nadležnih organa.