Bogata ponuda
7

Vlašić dočekao prve skijaše, zvanično otvorena sezona za ljubitelje zimskog sporta

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Sezona skijanja danas je i zvanično otvorena na bosanskohercegovačkoj planini Vlašić, a prvi skijaši su uslove za skijanje ocijenili idealnim.

Brojni skijaši danas su posjetili Vlašić gdje su se po prvi put ove ski-sezone spustili niz glavne staze u centru Vlašića gdje je od danas u funkciji i glavni lift.

Direktor Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona Miro Matošević je kazao da su službe vrijedno radile na uređenju staza koje su u odličnom stanju dočekale lokalne skijaše.

"Radili smo na uređivanju staza, danima smo imali upaljene i topove, a onda smo dobili i pravi snijeg. Ekipe su protekle noći vrijedno radile, a staze su danas i zvanično otvorene. Narednih dana u funkciju će biti pušten i mali lift kod hotela Sunce, a sa završetkom školske godine i otvorenjem sezone 21. decembra sa S(h)ankanjem očekujemo veći broj gostiju", kazao je Matošević.

Od ove godine Vlašić je bogatiji za jedan značajan infrastrukturni objekt. U okviru nogometnog stadiona koji se gradi, u potpunosti je u funkciji i veliki natkriveni parking u samom turističkom središtu.

Od ove godine biti će uvedene i cijene parking prostora po provedenom vremenu, ali također i poludnevne i dnevne parking karte.

"Obzirom da je Vlašić jedna od omiljenih novogodišnjih destinacija u Bosni i Hercegovini, kao jedan vid unapređenja destinacije, od ove godine organiziran je i doček Nove godine na otvorenom koji provodi Turistička zajednica SBK zajedno s ugostiteljskim poduzećima koja rade i djeluju na Vlašiću. U najluđoj noći, tradicionalno veliki broj posjetitelja na centralnom platou zabavljati će DJ EXIT uz spektakularan vatromet", kazao je Matošević.

Na području Središnje Bosne radi i djeluje ukupno sedam skijaških centara od kojih su mnogi najavili otvaranje svojih skijaških staza također za naredni vikend kada se zvanično i otvara skijaška sezona na Vlašiću.

Snowborder Besim iz Travnika danas je s porodicom isprobao staze na Vlašiću te je u izjavi za Klix.ba kazao da su uslovi idealni.

"S obzirom da je snijeg padao postoje hangovi na određenim mjestima, ali veoma je teško stazu urediti dok snijeg pada. Sve u svemu zadovoljni smo uslovima na Vlašiću, bit će oni i bolji sigurno u narednom periodu", izjavio je Besim.

Cijene su u odnosu na prošlu sezonu nepromijenjene. Za dnevni ski-pass staza Babanovac i Markovac morat ćete izdvojiti 27 KM, a poludnevni ski-pass iznosi 18 KM.

Zvanično otvorenje turističke sezone na Vlašiću i skijalištima u S;K počinje 21. decembra trodnevnim spektaklom na S(h)ankanju gdje prisutne očekuju tri dana zabave i dva velika koncerta Lapsus benda, Borisa Režaka i Harisa Džinovića.