{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vladika Grigorije: Naš glavni zadatak je da volimo i očistimo srca od mržnje

F
7.1.2015. u 11:35
28
160
Vladika Grigorije: Naš glavni zadatak je da volimo i očistimo srca od mržnje
28
U Sabornoj crkvi Presvete Bogorodice u Sarajevu jutros je služena Božićna liturgija u čast najradosnijeg pravoslavnog praznika rođenja Isusa Hrista.
Božićnu liturgiju služio je episkop Zahumsko-hercegovački i primorski vladika Grigorije, u prisustvu brojnih vjernika i sveštenstva Srpske pravoslavne crkve.

Nakon vjerskog dijela liturgije, vladika Grigorije obratio se vjernicima, šaljući prigodnu poruku povodom Božića.

On je istaknuo - da bi bila dobra volja u drugima oko nas, moramo se prvo izboriti da dobra volja bude u nama. A volja, kazao je, dolazi od riječi voljeti. Stoga ako ne voliš, ne možeš ni imati dobru volju.

"Zato je naš zadatak i glavna borba u tome da volimo, čak i one koji nas ne vole. U tome je tajna ovog praznika, tajna ljubavi i mira Božijeg, tajna pobjede. Svakoga onoga ko u sebi pobijedi zlo, on će biti sposoban da i u drugima pobjeđuje zlo. Zato danas na ovaj čudesni hrišćanski praznik trebamo najprije u našim srcima da očistimo svaku zlovolju, neljubav i mržnju. Jer, i mržnja dolazi od riječi mrznuti. Pa kakvo bi trebalo biti naše srce ako mrzimo? Onda je ono smrznuto. A nema valjda ništa ljepše od toplog srca čovječijeg", kazao je on.

Grigorije podsjeća da je najtoplije srce Božije došlo na ovaj svijet i učinilo jednu pećinu u gradu Betlehemu srcem svijeta kako bi i ostali svoja srca ogrijali. Ističe da to najbolje znaju djeca, jer su njihova srca uvijek ogrijana i zato su ona uvijek najsrećnija na Božićno jutro.

"Zato trebamo da se sjetimo našeg srca kada smo bili djeca, kada smo svakome opraštali i kada nikoga nismo gledali sa zlobom ni sa mržnjom. Nadamo se da će mir u ovom gradu obasjati ne samo našu zemlju, već cijeli svijet. To je naš cilj i naša želja", poručio je vladika Grigorije.

U konačnici je pozvao vjernike da danas sve što su spremili za praznik Božića podijele sa svojim komšijama, ma koje vjere da su, podvukavši da su svi ljudi Božiji i djeca Božija.

U završnom dijelu liturgije pročitana je Božićna poslanica patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: