"Gledajmo se u oči"
1

Vladika Grigorije: Kada dođete u Mostar imate apsolutni osjećaj da država ne postoji

SRNA/Klix.ba
Foto: Srna
Foto: Srna
U Vladičanskom dvoru u Mostaru večeras je održana prva promocija knjige "Gledajmo se u oči" episkopa diseldorfskog i cijele Njemačke Grigorija, koja je njegova svojevrsna autobiografija.

Promocija je održana u okviru 100. "Šantićevih večeri poezije", a vladika Grigorije je rekao da je knjiga izašla petnaest dana ranije da bi se našla na ovoj manifestaciji jer je u jednu ruku i posvećena Šantiću, koji je simbol Mostara.

"Ova knjiga je u slavu Šantića, a Šantićeva slava je da budemo ljudi, pažljivi i pjesnici, odnosno da pustimo da Bog u nama diše", istakao je vladika Grigorije.

Vladika Grigorije je naglasio da je Mostar za njega i dalje najdublji i najtopliji grad, najotmeniji, najgospotstveniji grad u bivšoj Jugoslaviji.

"Tamo gdje sada jesam imate stalni osjećaj da tu postoji država, a kada dođete u Mostar imate apsolutni osjećaj da država ne postoji i onda ne možete da se načudite kako uopšte stvari funkcionišu", rekao je vladika Grigorije.

Vladika je rekao da je iz knjige izbacio cijelo poglavlje koje je bilo posvećeno Hercegovini zato što je imao utisak da ne može to tako na brzinu da obuhvati.

"Imam želju da to jednoga dana bude sama jedna knjiga o Hercegovini. Tu su tekstovi o Šantiću, Andrićev pogled na Hercegovinu, moje viđenje Hercegovine", rekao je vladika Grigorije i dodao da je zahtjevno pisati o Hercegovini koja je u jednom smislu mala, a u drugom ogromna.