{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vladi FBiH odobren ovogodišnji program rada

F
18.7.2011. u 17:26
0
0
Vladi FBiH odobren ovogodišnji program rada
0
Vladi FBiH odobren ovogodišnji program rada
Foto: Arhiv
Delegati Doma naroda Federalnog parlamenta odobrili su u ponedjeljak na sjednici u Sarajevu Federalnoj vladi njen ovogodišnji program rada.
Dopremijer Federacije Desnica Radivojević prethodno je obrazložio da je program rađen po staroj metodologiji, a da će nova, uključujući strateško planiranje po sektorima, uslijediti za period 2011-2014. godina, što podrazumijeva i pojedinačni blagovremeni plan za iduću godinu.

Osim tog dokumenta, većinom glasova je odobren Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave. Prema tvrdnjama iz Vlade kao predlagača ovog teksta, izmjenama je predviđena koordinirajuća uloga federalnog nivoa u segmentu obrazovanja u entitetu, koja ne dira u ustavnu nadležnost kantona. Istovremeno je materija usklađena s odgovarajućim stavovima Ustavnog suda FBiH, rečeno je.

Tokom rasprave, Vladinom tekstu se protivio značajan broj delegata iz Kluba hrvatskog naroda, koji smatraju da on zadire u kantonalnu (ustavnu) nadležnost u sektoru obrazovanja u Federaciji.

Odobrene su i izmjene Zakona o ograničenoj upotrebi duhanskih prerađevina, a nalažu između ostalog upadljivo markiranje na paklicama cigareta upozorenja o štetnosti konzumiranja duhana.

Usvojen je i zaključak kojim se odobrava učešće (finansijsko) Federalne vlade u izgradnji spomenika papi Ivanu Pavlu II u Sarajevu.

Na današnjoj sjednici su odobreni i prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi pristupa informacijama, o zdravstvenom osiguranju, kao i nacrti zakona o ličnim imenu te o izmjenama i dopunama Zakona o bankama i Agenciji za bankarstvo. Uz nacrte zakona o bankama i Agenciji za bankarstvo usvojeni su zaključci da se odgovarajući parlamentarni odbori uključe u javnu raspravu koja će uslijediti o tim tekstovima.

Sjednica je završena a naredna, na kojoj će biti razmatran rebalans ovogodišnjeg entitetskog budžeta, najavljena za kraj ovog mjeseca.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: