Dom naroda FBiH
0

Vladi FBiH odobren ovogodišnji program rada

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Delegati Doma naroda Federalnog parlamenta odobrili su u ponedjeljak na sjednici u Sarajevu Federalnoj vladi njen ovogodišnji program rada.

Dopremijer Federacije Desnica Radivojević prethodno je obrazložio da je program rađen po staroj metodologiji, a da će nova, uključujući strateško planiranje po sektorima, uslijediti za period 2011-2014. godina, što podrazumijeva i pojedinačni blagovremeni plan za iduću godinu.

Osim tog dokumenta, većinom glasova je odobren Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave. Prema tvrdnjama iz Vlade kao predlagača ovog teksta, izmjenama je predviđena koordinirajuća uloga federalnog nivoa u segmentu obrazovanja u entitetu, koja ne dira u ustavnu nadležnost kantona. Istovremeno je materija usklađena s odgovarajućim stavovima Ustavnog suda FBiH, rečeno je.

Tokom rasprave, Vladinom tekstu se protivio značajan broj delegata iz Kluba hrvatskog naroda, koji smatraju da on zadire u kantonalnu (ustavnu) nadležnost u sektoru obrazovanja u Federaciji.

Odobrene su i izmjene Zakona o ograničenoj upotrebi duhanskih prerađevina, a nalažu između ostalog upadljivo markiranje na paklicama cigareta upozorenja o štetnosti konzumiranja duhana.

Usvojen je i zaključak kojim se odobrava učešće (finansijsko) Federalne vlade u izgradnji spomenika papi Ivanu Pavlu II u Sarajevu.

Na današnjoj sjednici su odobreni i prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi pristupa informacijama, o zdravstvenom osiguranju, kao i nacrti zakona o ličnim imenu te o izmjenama i dopunama Zakona o bankama i Agenciji za bankarstvo. Uz nacrte zakona o bankama i Agenciji za bankarstvo usvojeni su zaključci da se odgovarajući parlamentarni odbori uključe u javnu raspravu koja će uslijediti o tim tekstovima.

Sjednica je završena a naredna, na kojoj će biti razmatran rebalans ovogodišnjeg entitetskog budžeta, najavljena za kraj ovog mjeseca.